Regija
ŽUPANJSKA POLJOPRIVREDNA ZADRUGA NAPREDAK

Pehari uspješnosti Đuri Dugaliću,
Darinku Krištiću i PUZ Salići
Objavljeno 5. srpnja, 2015.

ŽUPANJA – Jedan od inicijatora pokretanja projekta “Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti” je PZ Napredak iz Županje, najveća i najstarija zadruga u Republici Hrvatskoj. Brojne sudionike i posjetitelje na subotnjoj manifestaciji pozdravio je i direktor Napretka, Marko Bačić.

- Često se znam našaliti i reći da smo najstariji i najveći u Hrvatskoj zato što su mnoge druge zadruge propale. Ali, evo, mi se ne damo od 1952. godine, iz jednog jedinog, jednostavnog razloga - što s nama radi tisuću kooperanata, na 12 tisuća hektara, kooperanata gdje već treća generacija ljudi, kako imam običaj reći, dadinog dade dado, radi s nama. To je temelj naše zadruge, opstojnosti i uspješnog djelovanja, i tamo gdje takvih temelja nije bilo, teško je - kazao je Bačić.

Ustvrdio je da je pšenica oduvijek bila njihova središnja ratarska kultura i Napredak je od samog početka aktivno uključen u organizaciju manifestacije koja slavi žetvu i vršidbu i kojoj je cilj od zaborava sačuvati tradiciju i način na koji se nekada u Slavoniji obavljao najvažniji godišnji ratarski posao. Izrazio je zadovoljstvo što je manifestacija prepoznata i na državnoj razini, a jedna od važnih prepostavki njezina uspjeha je to što je nitko nije privatizirao ni prisvojio, ona je zadržala svoj široki, prije svega turistički karakter.

U sklopu manifestacije Napredak je nagradio svoje najuspješnije kooperante za 2014. godinu. U ratarskoj proizvodnji to je Đuro Dugalić iz Gradišta s obujmom proizvodnje od 50 ha pšenice, od čega je 10 ha sjemenska proizvodnja, 55 ha soje, 10 ha uljane repice, 8 ha kukuruza i 5 ha ječma. Nagrađen je i Darinko Krištić iz Županje, sa 52 ha soje, 15 ha kukuruza i 4 ha pšenice, a koji u tovu ima i 20 bikova. U stočarskoj proizvodnji pehar je dodijeljen Poljoprivredno-uslužnoj zadruzi Salić iz Cerne. Salići proizvode 635.405 litara mlijeka godišnje, s prosjekom mliječne masti od 3,78 posto, a prosjekom bjelančevina od 3,31 posto. (M.L.O.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike