Regija
POGON SE IZ CENTRA SELI NA RUBNI DIO GRADA

HEP gradi poslovnu zgradu u Županji
Objavljeno 4. srpnja, 2015.

ŽUPANJA – Ovog je tjedna u Županji napokno počela gradnja poslovne zgrade HEP-a s pripadajućim objektima, na koju se čeka već godinama. Naime, još je u kolovozu 2008. godine HEP od Grada Županje na javnom natječaju kupio atraktivno građevinsko zemljište na samom ulazu u grad, uz Poduzetničku zonu Sječine, s utvrđenom svrhom gradnje poslovne zgrade HEP-ODS Elektra Vinkovci - pogon Županja. Riječ je o površini veličine 9000 četvornih metara, čija je početna prodajna cijena bila 60 kn/m2, odnosno 540.000 kuna. Nakon potpisivanja predugovora, HEP je počeo izradu potrebne prostorno-planske dokumentacije, obavljena je parcelizacija zemljišta i krajem 2012. ishođene su sve potrebne dozvole. Uplaćen je tada i komunalni doprinos Gradu Županji u iznosu od približno 185.000 kuna. Očekivalo se da će u proljeće 2013. godine početi gradnja, što se nije dogodilo i otvorilo je prostor špekulacijama o tome kako je HEP odustao od gradnje nove poslovne zgrade. Mnogi su to povezivali s politikom i stranačkim dresovima čelnika HEP-a i gradske vlasti, no čini se kako su se tek sada stvorile sve pretpostavke i osigurao novac za investiciju.

Zgrada bi, prema planu, trebala biti završena za 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao, što znači da će se u ljeto sljedeće godine pogon vinkovačke Elektre u Županji preseliti u novi suvremeni prostor, potpuno prilagođen njihovim potrebama. Postojeću lokaciju u Velikom kraju građani smatraju neprimjerenom, posebice zbog teških kamiona kojima, kako kažu, nije mjesto u strogom središtu grada. Početak radova potvrdili su nam i u HEP-u. “Budući da je postojeća poslovna zgrada Pogona Županja dotrajala i vlažna, što ugrožava zdravlje djelatnika, te zbog neadekvatnog skladišnog prostora, HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. donio je odluku o gradnji nove poslovne zgrade. Bit će smještena na ulazu u grad Županju, uz županijsku cestu Vinkovci - Županja, u Gospodarskoj zoni. Investicija iznosi oko 5,7 milijuna kuna. Samom gradnjom nove poslovne zgrade nije iskazana potreba za novim radnim mjestima”, stoji u odgovoru koji smo na naš upit o početku realizacije projekta u Županji dobili od glasnogovornice HEP-a Lidije Džaja Moharić.

Na pitanje hoće li u središtu grada i nakon preseljenja pogona u novu poslovnu zgradu ostati raditi šalter za građane na postojećoj lokaciji, odgovor nismo dobili. Prema neslužbenim informacijama neće, no pretpostavlja se da će rješenje biti pronađeno i da građani neće radi plaćanja računa i drugih usluga HEP-a morati odlaziti izvan grada. M. Lešić Omerović

Zgrada bi, prema planu, trebala biti završena za 12 mjeseci

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike