Regija
ĐURĐANČANI TRAŽE POVRAT NA NATJEČAJU UZETE ZEMLJE

Markići pred Ministarstvom
s bikovima, danas u Đakovu
s kravama i štrajkat će glađu
Objavljeno 3. srpnja, 2015.
Godinama nam pokušavaju oduzeti tu zemlju, da i mi moramo trbuhom za kruhom u Njemačku, kaže Saša Markić

ĐAKOVO/ZAGREB – Pet bikova dovezla su braća Markić iz Đurđanaca jučer u noći, oko 3 sata, u Zagreb, kod zgrade Ministarstva poljoprivrede (MPŠ), na obližnju zelenu površinu u Ulici grada Vukovara, zahtijevajući da im se vrati posljednjim đakovačkim natječajem oduzetih 35 hektara koje su do sada godinama obrađivali u zakupu. Time su se ostvarile prekjučerašnje najave te najbrojnije obitelji iz Đurđanaca da će ponovno, četiri godine nakon što su to učinili u Semeljcima, sa stokom “u boj” za državne table, ovaj put - osim pred zgradu MPŠ-a, Agencije za poljoprivredno zemljište (APZ) - i pred gradsku upravu u Đakovu i na njegovo korzo, najavio je Saša Markić, sa 600 krava, i to danas, na dan otvorenja 49. Đakovačkih vezova! U APZ-u, doznajemo od njegove glasnogovornice Željane Ivanuš, ogorčeni su činom Markića, a oni su, poručuje Sašin brat Zoran, odlučni da ustraju do kraja.

- Bikovi tu ostaju, a mi štrajkamo glađu pred MPŠ-om sve dok nam ne vrate tu oduzetu zemlju, koju smo obrađivali 15-16 godina i ulagali u nju, odnosno dok to ne potpišemo ugovorom - poručuje Zoran Markić.

Na mjesto događaja izišla je policija, komunalni redari, kao i veterinarski inspektori.

- Rečeno nam je da maknemo stoku jer će inače bikovi, i to o našem trošku, biti odvezeni u kafileriju - kaže Saša Markić. Dodaje, ravnateljica APZ-a Blaženka Mičević (prijepodne) nije im se obratila, nego je samo dala izjavu novinarima.

- Mi se trebamo odreći zemlje koju smo godinama obrađivali, u nju godinama ulagali, gnojili je, a u međuvremenu postali i njezini suvlasnici jer smo dijelove tih tabli otkupili u procesu povrata. Već godinama nam pokušavaju oduzeti tu zemlju, da i mi, poput drugih, moramo trbuhom za kruhom u Njemačku! S druge strane, daje nam se zemlja u okolici Požege i Klakara kod Slavonskog Broda koja godinama nije obrađivana, nego je zarasla u šikaru, pa i u šumu, a zemlja kod Klakara je pokraj nasipa uz Savu! Pa mi samo za krčenje zemlje po kvadratu trebamo dati 1,5 - 2 kune, što je 20-30 tisuća kuna po hektaru, ukupno pet-šest milijuna kuna - negoduje Saša Markić.

Đurđančani ne odustaju ni od najava današnjeg prosvjeda sa stotinama krava u središtu Đakova, na korzu.

– Mi ćemo glađu štrajkati ovdje, u Zagrebu, a ostatak familije danas dolazi štrajkati glađu pred đakovačkom katedralom - najavljuje Saša Markić neočekivane događaje na dan otvorenja Vezova…

Suzana ŽUPAN
Mičević: Markići se bune, a odbili 184 hektara!

Jučer se o zahtjevima i postupcima obitelji Markić očitovala ravnateljica APZ-a Blaženka Mičević. “Na natječaju za zakup koji je raspisao Grad Đakovo 2011. OPG-ovi u vlasništvu članova obitelji Markić dobili su 271 ha, nisu dobili 37,01 ha koji su tražili. Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donijelo je Gradsko vijeće, APZ je dao suglasnost na temelju tadašnjeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Državno odvjetništvo potvrdilo je ugovore o dodjeli zakupa. Stipo Markić, prema podacima iz Jedinstvenog registra domaćih životinja, ima upisana 524 grla stoke. Članovi obitelji Markić prema podacima iz ARKOD-a imaju upisana 622 hektara. Nedavno im je dodijeljen dodatni 331 ha zajedničkih pašnjaka, od kojih su 147 ha već upisali u ARKOD, a još trebaju upisati 184 ha. Ukupno će imati 807 ha. Na temelju interventne mjere dodjele državnog zemljišta stočarima, APZ je OPG-u Stipe Markića ponudio 184 ha državne zemlje, koju su oni dobili 11. lipnja 2015. Markići se bune jer na natječaju iz 2011. nisu dobili sve hektare koje su tražili, tj. ostali su bez 37 ha koje je dobio netko tko je imao više bodova, a u isto vrijeme odbili su 184 ha koje im je APZ ponudio na rok od deset godina”, ističe Mičević.

Daje nam se zemlja u okolici Požege i Klakara, zarasla u šikaru i šumu. Samo za njezino krčenje trebamo pet-šest milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike