Regija
U NOVOJ BUKOVICI OTKRIVEN SPOMENIK ŠESTORICI HRVATSKIH BRANITELJA

Kovač: Naši dečki došli su kući!
Objavljeno 2. srpnja, 2015.

NOVA BUKOVICA – Na svečanosti otkrivanja spomenika šestorici poginulih branitelja Domovinskog rata s područja Nove Bukovice njihove je roditelje, supruge, djecu i unučad pozdravio načelnik Općine Nova Bukovica Željko Vencl, koji je podsjetio da su tri ulice u Novoj Bukovici i jedna u Miljevcima dobile nazive po braniteljima koji su svoj život položili na oltar domovine. Spomenik na Trgu dr. Franje Tuđmana otkrili su supruga Tomislava Mikića Višnja, kćerka Tatjana i unuci Dorotea, Mia i Tomislav, a gospođe Marija i Anica, majke poginulih branitelja Vitodraga Maračića i Perice Sabe, upalile su lampione ispred spomenika.

U ime branitelja o značenju spomenika govorio je Zvonko Kovač, jedan od organizatora obrane novobukovačkog kraja u Domovinskom ratu i predsjednik Organizacijskog odbora za podizanje spomenika: “Danas sam tužan zbog ovih naših dječaka, kolega koji su dali život u borbi protiv četnika i crvene petokrake, radostan što smo ovjekovječili njihova imena i ponosan što smo spomenik postavili ovdje u centru, jer taj centar bio je mjesto našeg odrastanja, s ovog mjesta odlazili smo na školovanja, na posao, pa i na ratišta. Sada konačno možemo reći – naši dečki došli su kući.”

Nazočnima su se obratili i pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić, saborski zastupnik Tomislav Žagar, saborski zastupnik i predsjednik Hvidre RH Josip Đakić. Vijence na novootkriveni spomenik položila su izaslanstva Općine Nova Bukovica, Ministarstva branitelja, Udruge Hvidra RH i Hvidra Slatine te Udruga branitelja liječenih od PTSP-a. Svečanost su uveličali roditelji poginulih branitelja Slavonije i Baranje koji su bili u posjetu Slatini, općinski vijećnici, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi mještani.

Spomenik je podignut na inicijativu vodstva Općine Nove Bukovice, branitelja s područja općine i predsjednice Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slatine i Orahovice Marije Maračić, a posvećen je braniteljima Božidaru Ivošu, Tomislavu Mikiću, Vitodragu Maračiću, Perici Sabi, Ivanu Cicvariću i Damiru Halužanu. Spomenik je izradila tvrtka Plehan po predračunskoj vrijednosti od 30.000 kuna s PDV-om, uz dvotrećinsko financiranje Ministarstva branitelja. P. Žarković

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike