Ekonomija
ANALIZA TRŽIŠTA ROBA

Cijena pšenice raste zbog obilnih kiša u SAD-u
Objavljeno 1. srpnja, 2015.

O poravak pšenice, kukuruza i šećera povukao je poljoprivredni sektor na tržištu roba prema gore, dok su cijene nafte u uskom rasponu, prenosi SEEbiz.

Industrijskim metalima trgovalo se prošlog tjedna na višim razinama prvi put u posljednjih sedam tjedana zahvaljujući prvenstveno oporavku bakra i aluminija, nakon 15-postotne rasprodaje zadnjih nekoliko mjeseci. Ulagači su se vratili tim metalima jer su oni, tehnički gledano, bili prerasprodani, ali prvenstveno zbog optimizma u rast i potražnju na tržištima SAD-a i Kine gdje su njihovi najveći svjetski potrošači.

Tržište žitarica poraslo je kako se pogoršava prognoza za žetvu u SAD-u nakon snažnih kiša. Lipanj bi mogao naime biti peti najvlažniji mjesec zaredom na američkom Srednjem zapadu, dok će država Illinois jednako tako zabilježiti rekordne razine oborina. Ako se takva vlažna sezona nastavi, promijenit će se fundamentalne procjene i one koje određuju cijene u predviđanjima za proizvodnju u SAD-u.

S povratkom El Niña i u Australiji se rade korekcije prema niže za proizvodnju pšenice zbog suše. Zbog dodatno očekivane niže proizvodnje u Europi i Indiji, međunarodna institucija International Grains Council predvidjela je za ovu godinu proizvodnju koja će biti najniža u posljednje tri godine. Nakon jedne od najvećih rasprodaja u posljednje vrijeme, sirova nafta u oba tipa WTI i Brent uspjela se cjenovno pozicionirati na raspone iz zadnja dva mjeseca. Tržište sirove nafte tako je dosegnulo određeni mir dok se u drugim financijskim instrumentima pozorno prati razvoj situacije u Grčkoj i mogući utjecaj na trgovanje. Nakon što se oporavila nakon najnižih 42 dolara za barel u ožujku, WTI sirova nafta ustalila se u rasponu od 60 dolara za barel. Prosječna cijena u posljednjih 41 dan trgovanja bila je 59,65 dolara za barel. Tehnički pokazatelji govore da je maksimum oko 65 dolara s obzirom na potencijal oporavka proizvodnje iz škriljevca u SAD-u.

Zdenka RUPČIĆ
RAST ĆE I CIJENA NAFTE

OPEC se nada da će SAD smanjiti proizvodnju nafte u idućem razdoblju, a da bi s usporednim rastom potražnje cijene ponovno mogle rasti jer će se prekomjerna količina na tržištu umanjiti, unatoč spomenutom povećanju iz škriljevca u SAD-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike