Novosti
PRIJAMNI ISPITI NA SVE VIŠE FAKULTETA

Maturanti: Ako fakulteti traže dodatne provjere, koji je smisao mature?
Objavljeno 27. lipnja, 2015.
Dodatne provjere znanja stoje od 100 do 450 kuna

Vezani članci

SREDNJOŠKOLCI POD STRESOM UPOZORAVAJU

Državna matura puna je apsurda

Sve je više fakulteta koji, uz polaganje ispita državne mature, za upis na prvu godinu studija traže dodatne provjere.

Čini se da se s dodatnim provjerama nekadašnji prijamni ispiti vraćaju na mala vrata, smatraju roditelji budućih studenata, a maturanti pitaju koji je onda smisao državne mature, koja je obvezna za sve one koji žele studirati.

Tako, primjerice, od 40 zagrebačkih fakulteta njih više od polovine traži dodatne provjere za pojedine studijske programe. I dok su neke provjere razumljive, druge doista nemaju smisla.

Mladi Osječanin Lovro student je prve godine psihologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Kaže da je za upis na taj fakultet morao ići na dodatnu provjeru znanja.

- Kolebao sam se da li na državnoj maturi prijaviti A razinu matematike i tako si otvoriti mogućnost za Studij psihologije na osječkom Filozofskom fakultetu ili ići na B razinu, s kojom imam prolaz na psihologiji u Zadru, Zagrebu i Rijeci. Prošao sam u Zagrebu, i to na Hrvatskim studijima, ali su oni tražili i dodatnu provjeru, koja, dakako, nije besplatna - priča Lovro. Taj mladi čovjek pita se zašto je polagao psihologiju kao izborni predmet na državnoj maturi kad to nekim fakultetima nije dovoljno. “Koji je smisao državne mature ako moramo ići na dodatne provjere”, pita se naš sugovornik.

S njim se slažu njegovi roditelji, kao i sadašnji maturanti Fran i Filip, koji kažu: “Čuli smo da dodatne provjere koštaju između 100 i 450 kuna, ovisno o kojem je fakultetu riječ.” Ta dva mladića prijavila su studijske programe u Osijeku i Zagrebu.

- Ako ostanem u Osijeku, bar ću uštedjeti na dodatnim provjerama, jer njih imaju samo Umjetnička akademija i Katoličko-bogoslovni fakultet u Đakovu, a mene zanimaju geografija, povijest i strani jezici. Osim toga, tako ću svojim roditeljima uštedjeti veliki trošak studiranja u nekom drugom gradu, jer su njihovi džepovi ionako prilično plitki - iskren je Filip.

Kontaktirali smo nekoliko sveučilišnih profesora, ali gotovo nitko nije htio komentirati ovu pojavu. Tek nam je jedan mladi profesor (podatci poznati redakciji, nap.a.) rekao kako je javna tajna da su dodatne provjere dobar izvor prihoda fakultetima koji ih organiziraju. Ako, primjerice, fakultet upisuje 200 studenata u neki program, a svi moraju proći dodatne provjere, koje stoje 200 kuna po kandidatu, fakultet će u svoju blagajnu spremiti 40.000 kuna. “A to nije malo”, zaključuje naš sugovornik.

Vesna LATINOVIĆ
Dodatne provjere na Agronomiji, ADU...

Svi oni koji žele polagati krajobraznu arhitekturu na Agronomskom fakultetu u Zagrebu moraju proći dodatne provjere znanja, vještina i sposobnosti, primjerice, provjeru likovne pismenosti. Na Akademiji dramskih umjetnosti također se mora polagati dodatni prijamni, i to za studije dramaturgije, filmske i TV režije, glume, kazališne režije i radiofonije, montaže, produkcije te snimanja. Posebne vještine ovise o smjeru koji kandidat odabere. Međutim, ta specifična znanja donose do 80 bodova pri upisu, s tim što kandidat mora prijeći prag, koji iznosi 50 posto. Slično je na drugim fakultetima.

ZAVRŠAVA MATURA, POČINJU PRIJAMNI

U petak su maturanti pisali ispit iz posljednjeg obveznog predmeta, hrvatskog jezika, a do kraja ljetnog roka polagat će se još samo izborni predmeti: talijanski jezik, filozofija i etika. Posljednji ispit polaže se u utorak, 30. lipnja. Objava rezultata ispita državne mature bit će 13. srpnja, rok za prigovore 15. srpnja, a konačna objava rezultata 17. srpnja. Podjela svjedodžbi bit će 22. srpnja. U međuvremenu maturanti će polagati dodatne provjere odnosno prijamne ispite na fakultetima.