Novosti
SREDNJOŠKOLCI POD STRESOM UPOZORAVAJU

Državna matura puna je apsurda
Objavljeno 5. lipnja, 2015.
Na društvenim fakultetima traži se A razina matematike

Vezani članci

ZNANSTVENIK SOLJAČIĆ POTIČE TALENTIRANE

Najboljem na maturi iz matematike - 33.000 kuna

Polaganjem ispita iz kemije i sociologije, u petak, 5. lipnja, počinje ljetni rok državne mature u školskoj godini 2014./2015. Ukupno će ispitima državne mature pristupiti 40.761 kandidat.

Među njima je 13.704 učenika koji su u ovoj školskoj godini završili gimnaziju i za koje je državna matura obvezna. Maturu ne moraju, ali žele polagati učenici strukovnih škola, njih 22.246, koji misle studirati, kao i 286 maturanta iz srednjih umjetničkih škola.

Kako se bliži državna matura, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), institucija koja se bavi organizacijom i provedbom državne mature, sve je zatrpanija pitanjima maturanata. Mirjana Smoljić iz Odjela za organizaciju i provođenje ispita izjavila je da dnevno dobivaju i do 300 poziva te oko 150 mejlova.

Veliki broj upita bio je vezan uz prijavu, odjavu i druge nejasnoće vezane uz studijske programe. “Najveći broj poziva koji je infocentar dobio bio je zadnjeg dana prijave ispita, 1. veljače, kada smo radili do ponoći, a imali smo ukupno 897 poziva. Doslovno smo u minutu do ponoći prijavljivali jednog kandidata i nismo uspjeli prijaviti sve ispite jer se sustav zatvorio”, kažu u NCVVO-u, a prenosi portal Srednja.hr.

Da su pod stresom, potvrđuju osječki gimnazijalci Luka i Matej. Luka kaže da još od zimskih praznika svake subote vježba matematiku s Dominikom, kolegom iz razreda, koji ima ocjenu pet iz tog predmeta. Engleski i hrvatski mu dobro idu, pa je napravio skriptu iz koje ponavlja gradivo za te ispite.

- Malo me je strah, ali mislim da imam još dovoljno vremena, jer esej iz hrvatskog je 17. lipnja, test 18., a engleski 19. lipnja. Kad to prođe, polagat ću najteži ispit, a to je matematika, i to 23. lipnja - priča Luka.

On je odabrao samo jedan izborni predmet, a to je psihologija, no smeta mu što osječki studij traži razinu A, dok je za psihologiju u Zadru dovoljno položiti B razinu. “Da mi dobro ide prirodoslovlje, sigurno ne bih prijavio psihologiju”, kaže naš mladi sugovornik.

Na taj apsurd upozorava i njegov školski kolega Matej, također orijentiran društvenim znanostima: “Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je odlučeno da studenti koji polože politiku i gospodarstvo kod njih ne mogu ni na jedan studij, dok oni sa završnim ispitima iz informatike, fizike i kemije ne konkuriraju jedino za sociologiju. Nije li to apsurdno? Stariji kolege su mi rekli da je tu odluku donio Senat tog fakulteta 2012., a tako je i danas.”

S našim mladim sugovornicima ne slaže se prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Rektorskog zbora. On smatra da fakulteti moraju imati autonomiju i da ne bi trebalo unificirati, da se primjerice, na svim studijima psihologije u Hrvatskoj traži B razina matematike. “Ova razlika koja sada postoji prilika je fakultetima, posebice onima za kojima je velika potražnja, da dobiju najbolje i najkvalitetnije studente. Negdje baš ti bodovi više razine nekog izbornog predmeta mogu biti presudni”, smatra prof. Lučin.

Vesna LATINOVIĆ
MATURANTI, ČITAJTE UPUTE

Prof. Marijana Kušen, ispitna koordinatorica za državnu maturu u Drugoj gimnaziji (jezičnoj) u Osijeku, podsjeća maturante da pozorno pročitaju upute u Vodiču kroz ispite državne mature, koji se može naći na mrežnim stranicama NCVVO-a. “Tamo mogu pronaći sve o ispitima, ispitne kataloge, ogledne primjerke ispita. Također mogu vidjeti tipove zadataka koji se traže, saznati što se od njih očekuje te koji pribor smiju upotrebljavati na ispitu. Sve to će im pomoći da s manje stresa pristupe ispitu, a na taj način svakako će postići bolji rezultat i pokazati svoje pravo znanje”, ističe prof. Kušen.

PERO LUČIN

predsjednik Rektorskog zbora

Ova razlika prilika je fakultetima, posebice onima za kojima je velika potražnja, da dobiju najkvalitetnije studente

Možda ste propustili...