Regija
VIJEĆNICI HDSSB-A O PLETERNIČKOM PRORAČUNU:

Rasipa se novac i pogoduje izvođačima
Objavljeno 25. lipnja, 2015.

PLETERNICA – HDSSB-ovi vijećnici Vladimir Milković i Ivan Soldo na konferenciji za novinare željeli su upozoriti, kako su ustvrdili, na niz nepravilnosti u poslovanju Grada Pleternice, teško stanje gradskog proračuna, trošenje novca poreznih obveznika i pogodovanje izvođačima radova. Posebno su se osvrnuli na posljednju, 13. sjednicu Gradskog vijeća.

- Zamijenjena je stolarija na gradskoj kući i mi smo pitali zašto taj posao nije obavio neki od proizvođača s područja grada Pleternice ili s područja županije. Dobavljač je bila tvrtka iz Čakovca, kojoj je direktorica ujedno i predsjednica HDZ-ova Odbora za obrtništvo. Zaključujemo da se pogodovalo visokopozicioniranoj dužnosnici stranke, zanemarujući domaće obrtnike. Radovi na gradskoj kući iznosili su 600 tisuća kuna, a uštedjet će se 30 tisuća na energiji, što znači da će se investicija isplatiti tek za 20 godina. To je financirano novcem građana i pitam se je li se novac mogao bolje potrošiti – kazao je Milković, zapitavši zašto nije proveden javni natječaj, zašto nikome na “našem području nije ponuđen taj posao”. Ustvrdio je da je cijena prozora dvostruko viša nego što prozori vrijede na tržištu te da su izvedeni i radovi koji nisu planirani (parket, zavjese), “sve plaćeno iz gradskog proračuna”.

Samo djelatnici Gradske knjižnice nisu dobili božićnicu, nastavo je Milković, čime se, ocijenio je, “želi držati u pokornosti neke djelatnike”. Istaknuo je i da su sve investicije u proračunu rezane, a potrošnja ostala ista. Novac je otišao, kako je rekao, “na održavanje sustava i rasipničku potrošnju”. “Nema razvoja gospodarstva, nismo privukli gospodarstvenike, a samo na konzultantske usluge Grad je prošle godine potrošio 184 tisuće kuna”, dodao je Milković, istaknuvši da je i za manje novca USKOK pokrenuo optužnice protiv nekih dužnosnika županija.

Soldo pak tvrdi da je Grad prezadužen i pred bankrotom. Također smatra da je gradonačelnica Antonija Jozić uzela za pravo da sama odlučuje o trošenju sredstava iznad svojih ovlasti. “Do sada se Gradsko vijeće ni u jednom slučaju nije pitalo za odobrenje za trošenje novca, a troše se sredstva i za projekte koji prelaze iznos od 0,5 posto proračuna, koliko smije odobriti sama gradonačelnica. Na Gradskom vijeću se uopće ne donose odluke o ulasku u projekte koji, gotovo svi, prelaze taj postotak”, ustvrdio je Soldo.

Pleternički vijećnici najavili su javnu tribinu dr. sc. Željka Kraljička, kandidata za ministra poljoprivrede u ime HDSSB-a, u Pleternici, 1. srpnja, u 20 sati u dvorani KUD-a Orljava o temi “Razvoj hrvatskog sela”. (AGM Kruna)

Najčitanije iz rubrike