Osijek
GRADSKO VIJEĆE S NIZOM PITANJA I PRIJEDLOG VIJEĆNIKA

Gradonačelnik obećao: Ako
bude nedostajalo udžbenika,
Grad će osigurati razliku
Objavljeno 15. lipnja, 2015.
O komarcima: Riječ je o novoj metodologiji koja je još u fazi uhodavanja...

Kako su s posljednje dvije sjednice Vijeća Grada Osijeka s dnevnog reda bila izostala “pitanja i prijedlozi vijećnika”, ne čudi što se za jučerašnju, 18. sjednicu u ovom sazivu, za nju prijavilo čak 27 vijećnika.

Sjednica se tako odigrala u dva poglavlja, prva su bila pitanja i prijedlozi, a drugo o stanju i problematici te financijskoj pomoći NK Osijeku (o čemu možete više pročitati u rubrici Sport, nap.a.).

Tako je vijećnika Miroslava Šimića (GOGO) zanimalo tko je od djelatnika gradske uprave nagrađen stimulacijom na plaći, a tko je destimuliran. Odgovoreno mu je kako zakon dijelom brani poimenično otkrivanje takvih podataka, ali da će dobiti odgovor definiran po radnim mjestima.

- Da bi se netko destimulirao, protiv njega se mora pokrenuti disciplinski postupak, a takvih slučajeva nemamo, odgovorila je Jadranka Nikolov, tajnica Grada. I vijećnika Karla Šatvara (HDSSB) zanimalo je stanje u gradskoj administraciji. Kaže kako je “narušena komunikacija između gradonačelnika i službi, uvlači se nervoza u Kuhaćevu 9”. Gradonačelnik Ivica Vrkić odgovorio je kako je riječ samo o “pozitivnoj nervozi, a ne onoj kada se gledalo kroz špijunku tko ulazi, a tko izlazi”.

Jasno je da se potegnulo i pitanje vezano uz uništavanje komaraca. Gradonačelnik Vrkić, rekao je, nije u cijelosti zadovoljan, no ističe kako je riječ o novoj metodologiji koja je još u fazi uhodavanja.

- Sada se radi orošavanje, ali kako se u Osijeku misli da se komarci uništavaju samo kada se vidi dim, zamolio sam da ga i dalje puštaju, jer će u suprotnom reći da nismo ništa učinili - u svom je stilu prokomentirao Vrkić.

Dao je i pojašnjenje vezano uz udžbenike, uz konstataciju kako to nije dobro iskomunicirano prema javnosti. Roditelji su, dakle, dužni sve udžbenike vratiti školama, jer one su njihovi vlasnici. Za udžbenike koji su uništeni ili se ne vrate, roditelji će snositi troškove. Ako se, pak, pojavi razlika u broju učenika u odnosu prema prošloj školskoj godini, tu će razliku snositi Grada Osijek.

Vijećnici su podastrijeli i niz inicijativa: od boljeg označavanja biciklističkih staza, održavanja komunalnog reda i javnih kupališta do osposobljavanja Bibliobusa. Naposljetku, na inicijativu Miroslava Vaneka (GOGO) na sljedećoj će sjedici biti podneseno izvješće o stanju na odlagalištu otpada Lončarica Velika.

Dario KUŠTRO
ZAŠTO KREŽMA VIŠE NE SVIRA?

Vijećnik Ivica Završki (HDSSB) upozorio je kako “Krežma šuti”. Riječ je o spomeniku osječkom violinistu kojemu je nakon uređenja Trga slobode dodan multimedijalni dio koji reproducira zvuk Krežmina muziciranja. Ali odnedavna - ne svira.

“Nažalost, taj je dio spomenika uništen. Ulivena je agresivna tekućina koja je posve uništila sustav reprodukcije zvuka. On se ne može više popraviti, mora se kupiti novi”, objasnila je Ljiljana Belajdžić, pročelnica gradskog Odjela u čijoj je nadležnosti komunalni red.

Kakav to automobil vozi gradonačelnik?

Pitanje vijećnika Marija Galića (nezavisni) najviše je podgrijalo atmosferu. Galić je, naime, primijetio da se gradonačelnik “počastio novim automobilom, a istovremeno su smanjenje naknade za novorođenčad”. Vrkić je, pak, rekao kako novi automobil nije nov, nego je riječ o vozilu u vlasništvu Vodovoda, kojemu Grada plaća mjesečni najam od 2000 kuna. “A moj je prethodnik vozilo plaćao 8000 kuna. I još k tome ja ga nemam na raspolaganju 24 sata”, dodao je. Čulo se i kako je riječ o crnom WV Phaetonu, koji je koristio Slobodan Tolj dok je obnašao dužnost člana Uprave Vodovoda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike