Kultura
ŽELE REVITALIZIRATI ZABORAVLJENI OPUS

Matko Brekalo i Hrvoje Pavić u MSO otkrili vrijednu glazbenu ostavštinu čepinskog plemića Bele pl. Adamovicha
Objavljeno 13. lipnja, 2015.
U 81 godinu koliko je prošlo od njegove smrti, nije izvedena nijedna njegova solo pjesma

Iako hrvatska povijest nema ni približno plemićkih obitelji poput primjerice Austrije, tj. Beča, a nisu svi ni bili skloni glazbi, čini se nismo ni svjesni što imamo - pred nosom.

Upravo to se dogodilo mladom Čepinčaninu Hrvoju Paviću, studentu povijesti na Filozofskom fakultetu u Osijeku, koji je još kao učenik Isusovačke klasične gimnazije u hemeroteci Muzeja Slavonije pronašao ostavštinu Bele pl. Adamovicha Čepinskog za koju nitko nije znao da postoji!

- Za to sam čuo nakon što sam 2008. objavio knjigu “Čepinska sjećanja”. U muzeju je bilo mnogo notne ostavštine, a ja sam fotografirao solo pjesme. S obzirom da sam povjesničar, glazbeni mi se dio tada kao učeniku 3. razreda gimnazije nije učinio atraktivnim i dugo je to kod mene popisano i inventarizirano stajalo u ladici - ističe Hrvoje. No kada je njegov prijatelj Matko Brekalo upisao studij kompozicije na bečkom Franz Schubert Konservatoriumu odlučio je podijeliti to s njim.

Ni Hrvoje pa ni Matko nisu ni sanjali što imaju u rukama. Savjet i mišljenje tražili su od akademkinje Koraljki Kos, vrsnoj hrvatskoj muzikologinji, koja je istaknula da bi to svakako trebalo izvesti. Toga se, pak, u Zagrebu nitko nije htio prihvatiti pa mladim Čepinčanima nije preostalo drugo nego prihvatiti se toga.

Rezultat je predavanje i koncert, koji će se, u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku i pod pokroviteljstvom Općine Čepin i Nikole baruna Adamovicha Čepinskog održati u ponedjeljak, 15. lipnja, u 20 sati u svečanom foajeu HNK u Osijek. Ulazak je besplatan, a na koncertu će biti izvedeno 12 Adamovichevih skladbi za glas i glasovir.

- Glazbeni opus Bele pl. Adamovicha Čepinskog obuhvaća preko 50 skladbi, od kojih je najveće priznanje ubrao prvi hrvatski balet “Jela” praizveden u Zagrebu 15. siječnja 1898. te jedan dio 70-ih instrumetalno u Osijeku, pod ravnanjem maestra Petrušića. Izvedba je snimljena, ali je snimak izgubljen. Zbog života u nepovoljnim društvenim okolnostima Belin vrijedni opus bio je zaboravljen sve do danas, nadamo se da ćemo ovim koncertom osvijetliti glazbeno stvaralaštvo slavonskog plemstva te da će se koncerti ovakve vrste češće održavati u Osijeku - kažu Hrvoje i Matko. Od Beline je smrti prošla 81 godina, tijekom kojih nije izvedena nijedna njegova solo pjesma!

U Zagrebu je 1893. HPD Kolo izvelo njegovu orkestralnu kompoziciju “Andante religioso”, a “Adagio u f-molu” izvedena je 1896. također u Zagrebu. Bela je uglazbio preko 40 pjesama, jednu misu, 16 raznih kuplea. Sam je napisao tekstove mnogim pjesmama.

- Radimo na tom da se o njemu počne pričati i da se izvode njegova djela jer su to kvalitetne kompozicije. To nije lako štivo i moglo bi ući u standardne pjevačke repertoare pa i glazbene škole - upozorava Matko, dodajući kako će nastojati da se balet “Jela” ponovno izvede u osječkom HNK.

Sljedeći im je korak ostavština valpovačkih grofova, čija se kompletna glazbena ostavština nalazi također nalazi u MSO-u. Iako sređena, njom se nitko glazbeno nije pozabavio!

U ponedjeljak će u 18.30 satu na Aninon groblju u Osijeku biti položen vijenac na grob Bele pl. Adamovicha Čepinskog, a u 20 sati u HNK Hrvoje će Pavić održati uvodno izlaganje o projektu i o plemićkoj obitelji Adamovich. Slijedi glazbeni programu kojem nastupaju sopranistice Veronika Hardy i Anja Papa, uz klavirsku pratnju Zvonimira Glibušića. Nakon Osijeka, program bi trebala čuti i zagrebačka i bečka publika.

Narcisa VEKIĆ
NESUĐENI AGRONOM

Bela pl. Adamovich rođen je 1856. u Čepinu, a umro je 1934. u Osijeku. Izdanak je poznate slavonske plemićke obitelji Adamovich Čepinski koja je tijekom tri stoljeća boravka u Slavoniji bila veoma značajna na gospodarskom, javno-političkom, kulturnom polju. Bela studira agronomiju u Beču, no zbog financijske propasti i rasprodaje obiteljskog vlastelinstva u Čepinu 1881. mogao se posvetiti glazbi. Odlazi u Beč gdje je uz studij glazbe, kompozicije i klavira, bio učitelj glazbe španjolskom princu. Zahvaljujući Belinoj supruzi Pauli pl. Adamovich notni rukopisi pohranjeni su u MSO sredinom 20. st.

Zahvaljujući Belinoj supruzi Pauli pl. Adamovich notni rukopisi pohranjeni su u MSO sredinom 20. st.

STIHOVI NJEMAČKIH PJESNIKA

Četrdesetak (u rukopisu sačuvanih) solističkih popijevaka uglazbljeno je uglavnom na stihove njemačkih pjesnika, katkada i nepoznatih pjesnika, potom na njemačke stihove hrvatskih autora, koje je sam skladatelj preveo na hrvatski, a neke su nastale i na vlastite skladateljeve tekstove (Govor glasova, Cvjetala mi ruža).

Možda ste propustili...

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

Najčitanije iz rubrike