Regija
ZAVRŠEN PROJEKT VRIJEDAN 100 MILIJUNA KUNA

Osigurano navodnjavanje
za više od 5000 hektara
Objavljeno 8. lipnja, 2015.
Milanović: Ovo je primjer kako bi Hrvatska u budućnosti trebala izgledati.

ZMAJEVAC - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović otvorio je jučer kod Zmajevca dvonamjenski lateralni kanal od Zmajevca do Kneževih Vinograda, čijom je izgradnjom riješeno pitanje odvodnje oborinskih voda i navodnjavanja tijekom suše približno 5000 hektara poljoprivrednih površina istočne i središnje Baranje. Izgradnja kanala trajala je približno dvije godine, u što je, zajedno s gradnjom popratnih objekata, uloženo nešto više od 100 milijuna kuna. Kapaciteta je 500.000 prostornih metara.

- Zadovoljan sam realizacijom tog važnog projekta - rekao je generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić, istaknuvši kako je kanal dokaz da Hrvatske vode mogu odgovoriti na najzahtjevnije tehnološke zadatke, dodavši kako bez suradnje svih strana takav projekt ne bi mogao biti realiziran u zadanom roku od dvije godine. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako ima 5000 razloga za zadovoljstvo, jer je navodnjavanje omogućeno za upravo toliko hektara. Do sada se, nastavio je, u Hrvatskoj navodnjava približno 18.000 hektara, od čega je 10-ak tisuća stvarno uređeno, što je malo.

- Ubuduće ćemo ulagati iz sredstava EU, po uzoru na osječki vodni projekt - dodao je, naglasivši kako navodnjavanje nije planirano samo za žitarice, zbog čega se nada i očekuje promjenu strukture proizvodnje i kultura. Premijer Milanović istaknuo je kako u planu imaju daljnja ulaganja vezana uz navodnjavanje.

- Ovo je samo početak i primjer kako bi Hrvatska u budućnosti trebala izgledati. Ubuduće ćemo do novca nastojati doći iz EU fondova, što je bit priče. Lijepo je pričati o zajedništvu, ali nas zanima novac, i to, na neki način, naš novac koji dajemo u EU - rekao je Milanović, istaknuvši kako Baranja i Slavonija nisu zapuštene, već je zemlja nedodovoljno iskorištena.

Ivica GETTO
Pobjedili podzemne vode

Radove na izgradnji kanala i popratnih objekata obavljao je konzorcij tvrtki kojega su činili Sokol Vinkovci, Gradnja Osijek, Vuka Osijek, Aquaterm iz Karlovca te Vodovod Osijek. Najzahtjevniji dio projekta bila je crpna stanica s uljanom glavom, kraj koje je i održana svečanost otvorenja. Te je radove izvela osječka Gradnja i to, čulo se, kvalitetno i u roku, usprkos izuzetno visokom podzemnim vodama. “Poslovi su obavljeni na zadovoljavajući način, zahvaljujući angažmanu svih koji su danonoćno radili na realizaciji ovog velikog projekta”, kažu Ljubomir Novoselić i Darko Peko, direktori hidrogradnje i niskogradnje te tvrtke. Sve je odrađeno u skladu s prostornim planovima općina, planom navodnjavanja područja županije te uvjetima lokacijske dozvole. Širina kanala u prosjeku će biti 20 metara, ''nulta točka'' je crpna stanica uz Zmajevačku dunavac, a krajnja točka kanal Bojana, zapadno od prometnice Kneževi Vinogradi - Grabovac. Ideja o izgradnji kanala datira još iz 19. stoljeća.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike