Novosti
ZNANSTVENIK SOLJAČIĆ POTIČE TALENTIRANE

Najboljem na maturi iz matematike - 33.000 kuna
Objavljeno 27. svibnja, 2015.

Vezani članci

DRŽAVNA MATURA: DO 6. SVIBNJA ROK ZA PROMJENU

Prvi ispiti iz kemije i sociologije pred maturantima 5. lipnja

Učenik koji na ovogodišnjoj državnoj maturi ostvari najbolji rezultat iz matematike A razine i iz fizike dobit će nagradu vrijednu pet tisuća dolara, što iznosi oko 33.500 kuna. Kako je priopćeno iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, riječ je o nagradi koja je pokrenuta zahvaljujući donaciji znanstvenika Marina Soljačića, profesora na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu. Nagrada će se dodjeljivati i sljedećih godina. Marin Soljačić odlučio je financirati ovu nagradu kako bi odao posebno priznanje mladima u Hrvatskoj talentiranima za fiziku i matematiku te kako bi pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni. Želja mu je mladima dati dodatnu motivaciju za daljnji akademski rad i napredak.

- Zbog toga sam, sada kada sam i ja u financijskoj mogućnosti da to učinim, odlučio pokrenuti jednu takvu nagradu koja bi motivirala talentirane studente u Hrvatskoj, i to u poljima koja su meni iznimno draga: fizika i matematika – ističe Soljačić.

Dobitnik Nagrade Soljačić bit će maturant koji na državnoj maturi 2015. postigne najbolji rezultat, odnosno bude imao najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) plus postotak iz fizike. Ako bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova prema prvom kriteriju, računat će se rezultati testa iz hrvatskog jezika. Ako i nakon toga kriterija ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, nagradu će dijeliti svi takvi kandidati. (D.Pav.)

Možda ste propustili...

UMJETNA INTELIGENCIJA: KONKURENCIJA SE ZAHUKTAVA

OpenAI otkriva novi model UI-ja

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA 11. SAZIVA HRVATSKOG SABORA

Gordan Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Pad cijena u proizvodnji