Regija
KANDIDATURA ĐAKOVA ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE NIJE PROŠLA U DRUGI KRUG

Ćurić: “Nije neuspjeh ne proći s jednim Zagrebom, Splitom...”
Objavljeno 2. lipnja, 2015.
Ivica Mandić vjeruje da bi prolazak bio izgledniji u zajedništvu s Osijekom i Vukovarom

ĐAKOVO – “Iako Grad Đakovo, zajedno sa Zadrom, Splitom, Zagrebom i Varaždinom, nije ušao u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2020., nitko od nas koji smo sudjelovali u pripremi đakovačke kandidature nije nezadovoljan.” Tim je riječima gradonačelnik Zoran Vinković komentirao vijest da Đakovo nije prošlo dalje u kandidaturi za tu prestižnu titulu, a koju je bilo najavilo naših devet gradova. Zagovornici kandidature pozdravili su taj naum uz poruku da ju Đakovo ima čime “braniti”, pozivajući se na njegovu kulturnu prošlost i sadašnjost, činjenicu da je on sjedište nad/biskupije, grad Strossmayerove katedrale, Ergele i lipicanaca, bogate narodne tradicije i smotri poput Vezova, festivala poput Dioniza, grad biskupa Strossmayera koji je istaknut, čulo se u “obrani” kandidature na Gradskom vijeću, kao najznačajnija osoba koja je ovdje djelovala, grad čija kultura počiva na panonizmu, ćirilometodskoj baštini, svojim i drugim književnicima što su tu djelovali... Kandidatura svakako treba počivati na suradnji Grada i Đakovačko-osječke nadbiskupije, rečeno je. Naposljetku, Nadbiskupija, Županija i općine Đakovštine bile su Gradu partneri projekta. Kritičari su, pak, isticali da je to prekrupan zalogaj za Đakovo i da u takve projekte treba ići studioznije, planiranije... “Da ne pokušamo, prozvali bi nas da nismo ni pokušali”, uzvraćao je za vijećničkom govornicom Vinković, a njegov zamjenik Mirko Ćurić poručio da bi nekandidatura Đakova za EPK bila kulturna sramota. SDP je, pak, tada za Strategiju kulturnog razvoja grada do 2020., kao polazišta za kandidaturu, bio stava da je ona površna i nedorađena pa čak, izrekao je tada Josip Matkov, da su neki dijelovi u njoj “copy paste”, “da je to tuđa, a ne naša strategija”... Ipak, većinom je glasova usvojena, a Đakovo se otisnulo u kandidaturu.

“Nije neuspjeh ne proći s jednim Zagrebom, Splitom, Varaždinom i Zadrom”, kaže Ćurić. HNS je na spomenutoj sjednici GV-a bez zamjerki prihvatio Strategiju, uostalom kao i, kaže predsjednik GO te stranke i saborski zastupnik Ivica Mandić, cijeli projekt kandidature Đakova za EPK, no uz stav da će ona proći zajedničkim nastupom Đakova s Osijekom i Vukovarom, a da nositelj bude Osijek. “Jer to je naše regionalno, financijsko, administrativno središte, a takav stav nikako ne znači da manje volim Đakovo. Dapače, jer s takvim, zajedničkim nastupom, prolazak kandidature našeg Đakova bio bi mnogo izgledniji. Jer svi smo na granici kultura, vjeroispovijesti, na granici EU”, kaže Mandić. Dodaje, Đakovo je program kulture do 2020. trebalo bazirati na potencijalima iza kojih Grad financijski i organizacijski stoji poput Muzeja Đakovštine, Centra za kulturu... “Strategija je dobar temelj za dalje, a koji s vremenom treba nadogradnju”, kaže Mandić. Njegov saborski kolega i predsjednik GO SDP-a Đakovo Damir Tomić ne misli tako. “Unatoč pristojnom ponašanju ministra Šipuša kada je pohvalio sve kandidate i opravdanjima koja će gradonačelnik smisliti, Đakovo je imalo najlošiju prijavu i nije zadovoljilo ni administrativne zahtjeve natječaja. Ovakav ishod potpuno je očekivan. Veliki doprinos Nadbiskupije, ali i ostalih dionika bio je, nažalost, uzaludan”, navodi Tomić.

Suzana ŽUPAN

Zoran Vinković

gradonačelnik Đakova

Pohvalili nas za kvalitetnu pripremu

“Grad Đakovo zadovoljio je sve propisane kriterije u vrlo zahtjevnoj natječajnoj proceduri, te smo se pred Povjerenstvom za odabir predstavili kao ozbiljno kulturno središte Hrvatske. Tu činjenicu dodatno su osnažili ministar kulture Berislav Šipuš, kao i predsjednik Povjerenstva 12 nezavisnih stručnjaka Steve Green iz Velike Britanije, koji je pet gradova koji ne idu u drugi krug pohvalio za izuzetno kvalitetno pripremljene kandidature za EPK 2020. te nas pozvao da i dalje surađujemo. Posvjedočio je kako je kvaliteta kandidatura zadala tešku zadaću članovima povjerenstva pri donošenju odluke”, kaže gradonačelnik Vinković.

Objašnjenje: “Svi zadovoljili, no ne mogu svi proći”

“S obzirom na našu izvedbu na panelu u Europskoj kući u Zagrebu, mislim da smo opravdali kandidaturu, da smo predstavili grad koji ima kulturnu prošlost, sadašnjost i budućnost, koji ima viziju kako treba izgledati EPK. Za prezentaciju smo dobili pohvale predstavnika panela, EK u RH i Ministarstva kulture, no od devet gradova dalje idu samo četiri. Bila je to vrlo oštra konkurencija, nismo dobili primjedbu. Objašnjenje panela bilo je da su svi zadovoljili, ali da ne mogu svi proći. Mene bi žalostilo da nismo ispunili uvjete, da smo zakazali u kandidaturi. Bitno je reći da mi nismo vidjeli tuđe kandidature pa nije bilo ni mogućnosti za usporedbu. Bitan je financijski aspekt - nama se proračun mjeri u desecima, a drugim gradovima u stotinama milijuna kuna”, kaže Mirko Ćurić, koji za Strategiju dodaje da je podloga za dalje, iskustvo za druge europske projekte. “Mi sada imamo izrađen jedan od najzahtjevnijih projekta koje raspisuje EU”, kaže Ćurić.

Možda ste propustili...

NAKON SEDAM MJESECI INTENZIVNIH RADOVA U IVANKOVU

Uredili trg i dvorišta Doma kulture i Društvenog doma

Najčitanije iz rubrike