Novosti
POTPREDSJEDNIK NAHVALIO RAD VLADE

Grčić najavio izlazak Hrvatske iz recesije
Objavljeno 27. svibnja, 2015.
Hrvatska bi trebala zabilježiti i drugo tromjesečje s pozitivnom stopom rasta

Vezani članci

POSLODAVCI PRIJE IZBORA TRAŽE KONKRETNE ODGOVORE

Odgovori na 16 pitanja kriju formulu boljeg života

Vlada je odgovore na sva pitanja HUP-a ponudila u Programu nacionalnih reformi koji se provodi, istaknuo je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade Branko Grčić, zaključivši kako je on pretpostavka onoga što se u Hrvatskoj događa, a to je gospodarski oporavak nakon šest godina.

Grčić je naglasio kako svi indikatori govore da je i u prvom tromjesečju ove godine stopa rasta pozitivna, što ukazuje na to da će s dva uzastopna pozitivna kvartala biti ispunjen i formalni uvjet za izlazak Hrvatske iz recesije.

Ministar je navodeći sve pozitivno što je Vlada učinila podsjetio da je Hrvatska okončala jednu godinu u Europskom semestru i da se uz provedbu reformi broj novih preporuka smanjuje, te je sada, u novom osvrtu Europske komisije na prijedlog Nacionalnog programa, šest preporuka, što je vrlo slično ostalim zemljama EU-a. “Očekujem da ćemo već do kraja ove godine završiti ovaj Akcijski plan i pripremiti sve pravne akte koji su podloga za spajanje agencija, dakle racionalizaciju agencija i zavoda u Hrvatskoj”, kazao je Grčić. Naglasio je da do kraja godine očekuje smanjenje parafiskalnih nameta za još 300 milijuna kuna, nakon prošlogodišnji 410 milijuna, s tim da će se u 2016. godini ukupno rasterećenje povećati na milijardu kuna. Grčić je kazao kako je Hrvatska u fazi pilot-projekta baziranog na tzv. standard cost modelu, gdje se ide na rezanje administrativnih opterećenja i procedura za poduzetnike i investitore. Podsjetio je i na mehanizam poticanja dobrovoljnog spajanja jedinica lokalne samouprave, koji bi do kraja godine trebao biti i formalan, kao i uređenje sustava plaća u javnoj upravi, s ocjenjivanjem i sustavom nagrađivanja. Grčić je kazao kako je Vlada u velikom dijelu restrukturirala javna poduzeća posebno istaknuvši Hrvatske željeznice i HAC. Istaknuo je kako je golem pomak napravljen i u pravosuđu, jer je na početku mandata ove vlade na sudovima bilo više od 800 tisuća neriješenih predmeta, da bi njihov broj sada bio smanjen ispod 600 tisuća. U zdravstvu je, kazao je, saniran dio dugova uz jasan plan kako zatvoriti neplaćena dugovanja u iduće tri godine, a započet je i proces racionalizacije i okrupnjavanja u skladu s Master planom zdravstvenih ustanova.

Jedna preporuka već je potpuno riješena - kazao je Grčić, govoreći o stečajnom zakonu koji je upućen u drugo čitanje u Saboru, a koji u sebi sadrži i predstečajnu proceduru, što će bitno ubrzati cijeli proces restrukturiranja preostalog dijela nerestrukturiranog hrvatskog gospodarstva.

Igor MIKULIĆ
HUP nije ocjenjivao rad Vlade

Iz HUP-a su jučer pojasnili kako postavljanjem 16 pitanja strankama HUP, odnosno njegova predsjednica Gordana Deranja, nije ocjenjivala rad ove vlade, nego je samo od političkih stranaka zatražila da prije izbora građanima jasno kažu što će i kako učiniti u područjima u kojima je potrebno napraviti značajan napredak, ako dobiju priliku voditi zemlju. “Na sličan način pristupili smo parlamentarnim strankama i uoči prošlih izbora. Sve pozitivne poteze ove i prijašnjih vlada uvijek smo pozdravljali, a na izostanak cjelovitih reformi ne ukazuju samo poslodavci, nego i sindikati i Europska komisija, te veliki dio javnosti”, navodi se u priopćenju. U HUP-u su najavili kako će i na ovogodišnjem Danu poduzetnika objaviti novi HUP Skor u kojem se matematički, na osnovi službenih podataka, daje izračun o napretku, odnosno, izostanku reformi.

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

USTAVNI SUD RH IMENOVAO ČLANOVE ETIČKOG POVJERENSTVA

Povjerenstvo za europske izbore