Novosti
NOVOSTI O ZAPOŠLJAVANJU U EUROPSKOJ UNIJI

Njemačka ukida radne dozvole za
hrvatske građane, Slovenija još ne
Objavljeno 22. svibnja, 2015.
Njemačka je dužna odluku o radnim dozvolama za Hrvate donijeti do 30. lipnja 2015.

Vezani članci

BROJ NEZAPOSLENIH PAO I U TRAVNJU

U četiri mjeseca posao je izvan Hrvatske pronašlo 1715 osoba

Njemačka bi radne dozvole za hrvatske građane mogla ukinuti 1. srpnja. Doznao je to portal CroExpress u neslužbenom razgovoru s Klaus-Peter Wilschom, zastupnikom njemačkog Bundestaga iz redova CDU-a. On je potvrdio kako je politička odluka o tome donesena te se čeka da prođe parlamentarnu proceduru. Odluka o ukidanju, tvrdi Wilsch, bit će donesena u lipnju.

Njemačka je dužna odluku o radnim dozvolama za Hrvate donijeti do 30. lipnja 2015. Odluka tada može biti produljenje ili ukidanje radnih dozvola na razdoblje od iduće tri godine, do 1. srpnja 2018. Ako se dogodi da se radne dozvole ipak ne ukinu, do 30. lipnja 2018. morat će se odlučiti hoće li se ograničenje zapošljavanja produljiti za još dvije godine, kao što je bilo u slučaju Rumunjske i Bugarske.

S druge strane, slovenska vlada u petak je potvrdila prijedlog zakona kojim se državljanima Hrvatske još tri godine ograničava pristup slovenskom tržištu rada. Zakon još treba potvrditi parlament. To znači da će hrvatski građani do sredine 2018. biti tretirani kao tražitelji zaposlenja iz trećih država izvan EU-a te će se moći zaposliti samo uz radnu dozvolu poslodavca i odobrenje države koja za strane radnike ima kvote.(D.Pav.)

Najčitanije iz rubrike