Kultura
U OSIJEKU PROMOVIRAN CD I KNJIGA BOŠKA BEUKA

Glazba i poezija su cilj i pokretač mog života
Objavljeno 23. svibnja, 2015.
“To je moj svijet” Beukov je 11. glazbeni album

U osječkoj Knjižari Nova istovremeno je promoviran novi CD “To je moj svijet”, inače 11. glazbeni album u nizu te prva zbirka pjesama “Zamrla duša” Boška Beuka, koji živi i radi u Valenciji.

U prigodnom programu uz autora su sudjelovali pjesnikinja Renata Bencek, dramski umjetnik Milorad Bunčić i publicist Zvonko Penović. U jednosatnom ugodnom druženju Beuk je prezentirao svoje videozapise i govorio o svojoj uspješnoj međunarodnoj karijeri.

“Nastupao sam u Barceloni, Amsterdamu, Kölnu, Beču, Veneciji... Muzicirao sam s imenima kao što su: David Spann (surađivao s B. B. Kingom, Van Halenom...), pjevač David Civera, Vlatko Stefanovski, Ian Anderson... DJ Max, Peter Moritz. Glazba i poezija oduvijek su bili i cilj i pokretač mog života. Posljednjih dvadesetak godina živio sam po šest godina u Austriji i Nizozemskoj, a posljednji pet boravim u Španjolskoj, točnije u Valenciji.

Na pitanje od kakve je važnosti ovo predstavljanje Osječanima, kaže: “Meni je izuzetno značajno. Dugo već priželjkujem ovakav susret. Prije svega doživljavam ga kao dug korijenima i zavičaju. Dolazim iz Baranje. Iz Belog Manastira. Zadovoljan sam nastupom i ovom prigodom zahvaljujem svim suradnicima i dragim prijateljima na dolasku i podršci”.

Poseban naglasak ovoj večeri davala je Beukova poezija koju je vrlo sugestivno kazivao Milorad Bunčić. Boškova kolegica po vokaciji, pjesnikinja Renata Bencek, zapisala je: “Iz iskona svojih osjećaja, iz izvora svog života, iz nade u ljubav i vjere da ljubav pobjeđuje, Beuk piše o životu, iz života, za život”, a Zvonko Penović dodaje: “Neovisno o tome jesu li uglazbljene, pjevane, govorene naglas ili pročitane u sebi, njegove pjesme imaju osebujnu moć, nesvakidašnju intrigantnost. U suštini su ne samo poticajne, prepoznatljive, već i bliske. Nenametljivo komuniciraju. Bez napora prizivaju suosjećajnost, ali i aktivno nadograđivanje asocijacija. Ljubav je neosporno glavna i najvažnija tema njegovog stvaralaštva. Uvijek je prisutna. Ljubav je njegov zrak”.

Darko KOVAČEVIĆ

Prije svega promociju u Osijeku doživljavam kao dug korijenima i zavičaju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike