Novosti
HDSSB ĆE ZATRAŽITI IZMJENU ZAKONA O POREZU NA OSOBNI DOHODAK

Ne može se nelegalan novac iz pretvorbe oporezivati isto kao pošteno zarađena plaća
Objavljeno 21. svibnja, 2015.

Klub zastupnika HDSSB-a uputit će u parlamentarnu proceduru prijedlog za izmjenu Zakona o porezu na osobni dohodak u kojem će zatražiti progresivnu stopu oporezivanja za sva ona sredstva hrvatskih državljana, koja se otkriju na inozemnim računima, a za koje osoba ne može dokazati podrijetlo. Najavio je to predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin na konferenciji za novinare u Osijeku.

- Šokirani smo vijestima da postoji 14 hrvatskih državljana koji na inozemnim računima imaju 1,7 milijardi kuna. Na temelju aktualnog zakona, kada se otkrije takav račun, on se oporezuje stopom od 40 posto, jednako kao i svaki osobni dohodak iznad 13.400 kuna. Možemo samo pretpostaviti da se ovakva sredstva drže na inozemnim računima jer se ne želi da se u Hrvatskoj za njih zna, iz čega se da zaključiti kako nisu legalno stečena. Ovakvim oporezivanjem samo se legaliziraju vjerojatno ilegalno stečena sredstva. Stoga tražimo izmjenu zakona o porezu kojim bi se ovakva sredstva progresivno oporezivala, čime bi se velik dio njih vratio u državni proračun, jer čini se da je većina tog novca iz države iznesena u vrijeme pretvorbe i dok su neki građani kao branitelji ginuli i branili Hrvatsku, drugi su skrivali novac u inozemstvu - upozorava Vulin.

Ova stranka jučer je predstavila i svoj novi odbor za pravna pitanja na čelu s doc. Matom Palićem, a koji je objasnio detalje ovog prijedloga izmjene zakona.

- Postoje informacije da jedan Zagrepčanin na računu u Italiji ima 90 milijuna eura. Takav iznos ne može se oporezovati jednakim iznosom kao onaj građanina koji je pošteno zaradio svoju plaću. Stoga ćemo predložiti različite razrede za oporezivanje do pet milijuna kuna, od pet do 20 milijuna kuna i od 20 milijuna kuna naviše. To je socijalno opravdano i u skladu s ustavnim načelom pravednosti poreznog sustava. Treba reći i da su ovih 14 građana samo neki za koje je država do sada uspjela doznati, a njihov broj će sigurno rasti. No, problem je što Švicarska i Austrija još uvijek nisu dostavile podatke o hrvatskim građanima s računima u njihovoj državi braneći se bankarskom tajnom, a na čemu bi Vlada RH trebala inzistirati - zaključio je Palić.N.Z.Eberhard

U HDSSB-u napominju kako je 14 otkrivenih računa u inozemstvu tek vrh ledenog brijega

Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti