Novosti
ISELJAVANJE IZ ISTOČNE HRVATSKE

Čak 60 % onih koji su otišli iz Hrvatske s istoka je zemlje
Objavljeno 22. svibnja, 2015.
Iz Osječko- baranjske županije prošle se godine iselilo 3000 stanovnika

Čini se kako je najveći akutni problem s kojim se susreće gospodarstvo istočne Hrvatske - iseljavanje stanovništva.

Od ukupnog broja onih koji su napustili Hrvatsku 60 ih je posto upravo s istoka Hrvatske. Iz Osječko-baranjske županije prošle se godine iselilo tri tisuće stanovnika, polovina njih u inozemstvo, a polovina u druge dijelove države. Sve to neizbježno se održava na gospodarsko stanju u tom dijelu Hrvatske.

U takvim je tonovima jučer počeo rad 4. Međunarodni znanstveni simpozij “Gospodarstvo istočne Hrvatske - vizija i razvoj”. U ime organizatora, osječkog Ekonomskog fakulteta, goste je pozdravila dr. Anka Mašek, predsjednica organizacijskog odbora, koja je istaknula kako je na skup pristiglo 80 radova, u čijem je stvaranju sudjelovalo 180 autor i koautora.

Tomislav Mrčela, prorektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, upozorio je na navedene brojke te ustvrdio kako je istok Hrvatske, posebice najveća slavonska županija, zapravo postao “izvoznik ljudi”.

O crnim brojkama govorio je i župan Vladimir Šišljagić dopunivši negativnu statistiku demografskom razlikom od 4000 umrlih više nego rođenih.

- U 2012. i 2013. godini registriran je odlazak 6041 osobe, kada tome dodamo ove četiri tisuće, ostali smo bez deset tisuća stanovnika. To je ravno tragediji - rekao je župan.

Šišljagić je rekao kako županija ima jasnu viziju svoje budućnosti - strateško opredjeljenje prema poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, energetici te kontinentalnom turizmu. Ali sve to zapinje u realizaciji poduzetničkih ideja. Šišljagić za to krivi centraliziranu državnu politiku, koja svako malo mijenja zakone i porezna pravila.

U ovakvim simpozijima dogradonačelnik Vladimir Ham vidi “win-win” situaciju. Naime, kada gradskoj upravi ponestane ideja, tada su tu znanstvenici sa svojim prijedlozima što i kako dalje u gospodarskom razvitku. Simpozij se održava u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Tuzli, a okupljenima se obratio i dekan Safet Kozarević. U ime zagrebačkog Ekonomskog fakulteta domaćine je pozdravio Mato Bartoluci.

Simpozij ima nekoliko tematskih područja, jedno od njih je vezano uz povijesni kontekst istočne Hrvatska kao razmeđa četiriju najvećih carstava Europe, drugo pak govori o novim trendovima u razvoju regije. Seminar traje do nedjelje, uz znanstveni dio predviđen je i turistički posjet Iloku.

Dario KUŠTRO
TVRTKE I GLOBALIZACIJA

U ime organizatora, osječkog Ekonomskog fakulteta, dr. Anka Mašek istaknula je da na simpoziju sudjeluju i strani autori, oni daju primjer kako održati tvrtku u procesu globalizacije te koliko je značenje ugleda tvrtke za njezinu opstojnost.