Mozaik
ALMO ČATLAK U GLAVNOM RUSKOM GRADU

Mr. Gulash uskoro će ući u vaše domove
Objavljeno 22. svibnja, 2015.
Na samim receptima nije radio dugo jer ima veliko iskustvo u kuhanju

Tko još nije čuo za Almu Čatlaka, jednog od najpoznatijih hrvatskih kuhara?

Rođen je u Rimu, živio je u Njemačkoj gdje su roditelji vodili restoran. Odrastao je s bakom Marijom Melkay na Kvaternikovu trgu, u Ožegovićevoj ulici, i od nje mnogo naučio. Pomagao joj je prilikom kuhanja, a ona je zarađivala kuhanjem za nekoliko obitelji. Sve je namirnice uzimala na tržnici na Kvatriću. Sve je bilo domaće i Almo vjeruje da je naslijedio upravo od bake ljubav prema kuhanju, odnos prema namirnicama te osjećaj za njihovo sljubljivanje. Njemačka je dala nešto drugo - tamo je naučio raditi. Televizijska priča započinje 2005. godine jer je zajedno s prijateljem osmislio emisiju kulinarskog tipa i ponudio ju HTV-u. Osim što se profesionalno bavi kuharstvom posljednjih 10-ak godina, i kod kuće je glavni kuhar. Njegova jela degustiraju supruga Sanja, kći Nikolina (24), sinovi Luka (20) i Mario (18). Ovih dana započinje njegova ruska priča.

Gotovo jelo

Almo je prije nekoliko dana s kolegom, dr. Nedom Stojićem, posjetio Moskvu kako bi započeo novi dio svoje karijere – u potrazi za potencijalnim investitorima.

- Moj dolazak u Moskvu vezan je uz proizvod koji razvijam već četiri godine i riječ je o gotovom jelu koje je sada spremno “za police”. Jedinstveno je po svojem imenu koje je patentirano u svijetu. Riječ je o seriji gulaša naziva Mr. Gulash. Na tržište ću staviti najpoznatije svjetske gulaše, to je naša filozofija i ideja koju razrađujemo zajedno s inozemnim partnerima koji su ponudili mogućnost i širenja na istočno tržište – ističe Čatlak naglasivši da je imao priliku i u glavnom gradu Rusije popričati s dr. Veljkom Đorđevićem i dr. Marijanom Braš koji su nazočili 3. Međunarodnom kongresu “Ekologija mozga” kao cijenjeni gosti.

Njegov je proizvod također predstavljen na spomenutom kongresu jer će imati oznaku “zdrave hrane”.

- U zdravoj hrani je budućnost čovječanstva. Na sajmu sam sreo puno ljudi koji nude zdrave proizvode, što je svakako dobro. Nisam stručnjak nutricionist ni zdravstveni radnik, ali znam da hrana prolazi kroz tijelo i samim tim mi kuhari i oni koji proizvodimo hranu za ljude moramo voditi brigu o kakvoći namirnica i sastojcima hrane. Na tržištu danas imamo raznoliku brzo pripremljenu hranu koja je izašla iz laboratorija, a postoji i ona zdrava koja nije tretirana ni dehidrirana. Njome se ja bavim i tu vidim svoju budućnost kao ponuđač takve vrste prehrane – dodaje Čatlak.

I u Rusiji i cijeloj Europi (pa i u Mađarskoj, zemlji gulaša, nap. a.) imaju patent za Mr. Gulash, baš kao i za Kanadu, Kinu i Brazil. Kako kaže uvijek raspoloženi Čatlak, puno posla je ispred njega i njegova tima kako bi novi proizvod što prije ušao u domove ljudi koji će ga konzumirati. Priznaje, na samim receptima nije radio dugo jer ima veliko iskustvo u kuhanju, ali na projektu je. Puno toga je kuhao i skupio je više od 2300 recepata koji su emitirani na 1. i 2. programu HTV-a. Tu je stekao iskustvo pa je zadovoljan i zahvalan što su ga ljudi tako prihvatili pa ga i dandanas gledaju i slušaju.

Knjiga recepata

- Planirao sam izdati kuharicu prije pet godina, ali shvatio sam da knjiga zahtijeva malo veću pažnju i nije dovoljno samo nanizati recepte. Onda bih je mogao napisati za sedam dana i poslati je na tiskanje. Knjigu ne smatram knjigom ako nema neku svoju priču. Svojim receptima želim dodati dodanu vrijednost da bi ljudi nakon čitanja recepta doznali još nešto važno. Najbolje bi bilo izdati knjigu recepata negdje od početka 20. stoljeća pa do danas, a popratili bismo to nekim trenutcima koji su životni. I znali bismo što se po godinama jelo u Zagrebu, a što u drugim dijelovima države. Samo recepti i priče, a ne copy/paste – zaključio je Čatlak.

Iz Moskve: Slobodan Kadić
Preporuke namirnica Alme Čatlaka

PROTEINI: piletina, puretina, riba, nemasna govedina, bjelance, nemasni mliječni proizvodi

IZBJEGAVATI: masno meso, masne mliječne proizvode, iznutrice

UGLJIKOHIDRATI: sve povrće i voće

UMJERENO KONZUMIRATI: tjesteninu, rižu, kruh

IZBJEGAVATI: grickalice, kolače, slatka pića

MASTI: ekstradjevičansko maslinovo ulje, riblje ulje, bademi, masline

IZBJEGAVATI: maslac, margarin, žumance jaja

TJELESNA AKTIVNOST je neizostavan dio zdravog načina života.

FIZIČKA AKTIVNOST 30 MINUTA DNEVNO

Osnovna načela prehrane

Svaki obrok i međuobrok trebao bi biti kreiran na pravilnom unosu ugljikohidrata, proteina i masnoća ( 40 % - 30 % - 30 %). Kao izvor ugljikohidrata preporučuje se voće i povrće, grahorice i cjelovite žitarice. Idealni izvori proteina su bijelo pileće i pureće meso, nemasno crveno meso, riba, soja, bjelance. Kao dobar izvor masti predlaže se maslinovo ulje. Dnevni unos hrane treba podijeliti na tri veća i dva manja obroka, a predlaže se vremenski ustaljena konzumacija obroka. Prvi obrok trebalo bi konzumirati unutar jednog sata od buđenja, a potom svaki sljedeći obrok svakih 4 - 6 sati, odnosno međuobrok svaka 2 - 2,5 sata. Obrok ne bi trebao osiguravati više od 300 do 400 kcal, a međuobrok više od 100 - 150 kcal. Konzumirati ugljikohidrata i proteina preko dana, a u večernjim satima jesti isključivo proteine s ugljikohidratima niskog glikemijskog indeksa. Unositi minimalno 2 l tekućine dnevno (voda ili nezaslađeni čaj).

Najčitanije iz rubrike