Novosti
AGENCIJA ZA LIJEKOVE

Broj prijava nuspojava na lijekove povećan za 25 %
Objavljeno 15. svibnja, 2015.

Prema izvješću Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), prošle godine bilo je ukupno 3112 prijava sumnji na nuspojave na lijekove u Hrvatskoj. Broj prijava sumnji na nuspojave zabilježio je rast od 25 posto u odnosu na 2013., kada je zaprimljena 2491 prijava. Veći broj prijava ne znači da su lijekovi nesigurniji, nego je razvijenija svijest o potrebi prijave svake sumnje u nuspojavu na lijek.

Lani je prijavljeno 28 smrtnih slučajeva gdje se posumnjalo na nuspojavu na lijek, što je manje nego u 2013. godini, kada ih je bilo 32.

Od ukupno broja, 2658 prijava poslali su lani zdravstveni radnici i pacijenti izravno HALMED-u, potom nositelji odobrenja za stavljanje lijeka u promet ili Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ukupno 53,5 posto svih prijava sumnji na nuspojave stiglo je od liječnika. U odnosu na godinu prije značajno je porastao broj prijava koji je stigao od ljekarnika, a pacijenti su lani poslali 187 prijava, što čini udio od čak 6 % svih prijava. “Ovaj podatak govori u prilog tome da je javna edukativna kampanja koju je HALMED proveo među pacijentima i korisnicima lijekova u 2013. godini u svrhu promicanja važnosti prijavljivanja nuspojava ostvarila trajniji utjecaj na prijavljivanje od strane pacijenata”, izvijestio je HALMED.

Broj prijava iz bolničkih ustanova u 2014. godini iznosio je 425 i HALMED smatra kako je njihov udio prenizak. “Kao rješenje za to nameće se potreba za integracijom sustava za prijavu nuspojava u bolničke informatičke sustave, kao i za dodatnom edukacijom o potrebi prijavljivanja nuspojava,” ističu u HALMED-u.

Najviše prijava nuspojava stizalo je za lijekove za liječenje sustavnih infekcija i za cjepiva, potom za lijekove za liječenje bolesti kardiovaskularnog sustava te za citostatike. Najčešće su prijavljene nuspojave kao što su mučnina, crvenilo, svrbež i osip, što je karakteristično za klasične sintetske lijekove.

Najviše prijava je iz Primorsko-goranske županije, njih 233. Slijedi Osječko-baranjska iz koje su stigle 192 prijave nuspojava na lijekove.D.Pavlović

28

smrtnih slučajeva za koje se sumnjalo da ih je izazvala nuspojava na lijek prijavljeno je lani

Možda ste propustili...

ISTRAGA PROTIV TRIJU OSOBA I JEDNE TVRTKE ZBOG SUMNJE NA POČINJENJE SUBVENCIJSKE PREVARE

EPPO istražuje višemilijunsku prijevaru s novcem za obnovu nakon potresa

Najčitanije iz rubrike