Mozaik
PREMA MOTIVIMA NAGRAĐIVANOG “UNTERSTADTA”

“Elza hoda kroz zidove” Ivane Šojat
premijerno 29. svibnja u ZeKaeMu
Objavljeno 15. svibnja, 2015.

Predstava Elza hoda kroz zidove autorice Ivane Šojat Kuči je koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i Akademije dramske umjetnosti nastala prema motivima poznatog i nagrađivanog romana “Unterstadt” iste autorice koji se bavi povijesnom sudbinom njemačke manjine na području Jugoslavije tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Ta je tema dugo prešućivana i gotovo zaboravljena.

Dramski je tekst predstave aktualan jer govori o sudbini običnih ljudi u srazu totalitarnih ideologija. Osječanka Ivana Šojat jedna je od rijetkih književnica koja se bavila ovom tematikom i dramu je napisala prema istinitom događaju, ističu u najavi iz ZeKaeMa. Kao što je autorica rekonstruirala obiteljsku i povijesnu priču polazište za ovu inscenaciju bilo je rekonstrukcija, autoričina dramskog teksta. Ovo je njeno prvo dramsko djelo koje se izvodi u Zagrebu.

Predstava je diplomski projekt Jure Matulića, studenta produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti ADU-a. Redatelj i dramaturg predstave je Ivan Planinić, student diplomskog studija kazališne režije i radiofonije ADU-a, koji ovom samostalnom režijom debitira u profesionalnom kazalištu.

Glume Urša Raukar i Radoslava Mrkšić, scenografkinja je Petra Salarić, kostimografkinja Lora Vranm, skladatelj Matija Dedić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. (N.Vek.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike