Regija
KOORDINACIJA MINISTRICE MRAK TARITAŠ U DRENOVCIMA

Poplavljenima isplaćeno 60 milijuna kn
Objavljeno 6. svibnja, 2015.

DRENOVCI - Jučer je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš obavila u učionici Osnovne škole “Ivan Meštrović” u Drenovcima redoviti koordinacijski sastanak svih tijela uključenih u obnovu kuća na poplavljenom području županjske Posavine. Sastanku su nazočili zamjenik ministrice Željko Uhlir, pomoćnik za inspekcijske poslove Davorin Oršanić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj te predstavnici dviju koordinacijskih službi na terenu, jedne za područje Vrbanje i Drenovaca, a druge za područje općine Gunja.

- Imamo jednom mjesečno koordinacijski sastanak koji smo u posljednje vrijeme ubrzali, a uobičajeno to radimo u Zagrebu, ovaj put odradili smo ovdje u Drenovcima, gdje smo razmatrali neka sporna pitanja i nejasnoće zato što možemo vidjeti na licu mjesta što se to događa. Imamo neke izvođače koji sporije rade pa ćemo i to utvrditi. Obilazimo kuću po kuću i odlučujemo kako što bolje i na vrijeme završiti svaku od njih. Svi koji imaju pravo na obnovu će, uvjerena sam, useliti s 15. kolovoza u svoje kuće koje se obnavljaju. Ja razumijem nezadovoljstvo, no ako je netko vlasnik dvije-tri kuće, država može obnoviti samo jednu. Zakon je apsolutno jasan. Osim fasada i pomoćnih zgrada, do Velike Gospe ćemo obaviti poslove. Imamo ljude koji žive 20 - 30 godina u drugim državama, čak i u Australiji, a u kućama su imali podstanare, mi nećemo novcem poreznih obveznika graditi kuće njima da bi oni imali i dalje podstanare - kazala je ministrica Taritaš.

Do 30. travnja pokrenut je postupak obnove za 2187 kuća. Do sada ih je obnovljeno 1577, a u tijeku je obnova njih 610, od kojih 515 kuća obnavlja država, a 95 vlasnici uz financijsku potporu države. Od 515 kuća koje obnavlja država, njih 198 gradi se iz temelja nakon što su ranije kuće uklonjene, a na 317 kuća vrše se popravci. Vlasnici mogu obnavljati kuće 1. i 2. stupnja oštećenja, a kuće 3. i 4. stupnja oštećenja u nadležnosti su države. Vlasnicima kuća koji sami organiziraju obnovu država je dosad isplatila 60 milijuna kuna.S.Bogutovac

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike