Novosti
PRIJEVARE STARIJIH I NEMOĆNIH OSOBA

Prevaranti u ulogama inkasatora, socijalnih radnika i - policajaca
Objavljeno 4. svibnja, 2015.
U posljednje vrijeme česte su prijevare u selima zbog navodne certifikacije prskalica

Vezani članci

KRADU IM ŽIVOTNU UŠTEĐEVINU PREVARANTI I DALJE CILJAJU NA STARIJE OSOBE

Bešćutni lopovi okrali dvije bake od 86 i 96 godina

Prevaranti su sve domišljatiji pa se sve češće pojavljuju u ulogama djelatnika centara za socijalnu skrb, zdravstvenih pa i djelatnika banaka.

Na meti su im uglavnom osobe starije dobi koje u nekoliko minuta ostaju bez svojih ušteđevina jer su u kuću pustile osobu za koju su smatrale da je doista ona za koju se predstavlja. Poznato je to i policiji koja često prima pozive prevarenih sugrađana. Tomislav Andrašević iz Odsjeka za prevencije PU osječko-baranjske ističe da su prevaranti vrlo domišljati pa se tako u Đurđenovcu dogodilo da su stariju osobu posjetili čak i lažni policijski inspektori.

- Došli su kod starije osobe i tražili da pokaže gdje je držala novac koji joj je bio ukraden. Ona je nasjela na priču, a lopovi su odnijeli novca koliko je na tome mjestu imala. Bilo je i slučajeva da su se osobe predstavljale kao djelatnici HEP-a i tražile očitanje brojila i pritom uzele vrijednosti iz kuće, a u posljednje vrijeme aktualne su prijevare u seoskim sredinama, i to zbog navodne certifikacije prskalica. Lažno se predstavljaju da su iz tvrtki iz Vinkovaca ili Slavonskog Broda i da mogu izdati certifikat za prskalicu koji jamči da je u ispravnom stanju. Potom zamijene tek neki mali dio, naplate i do 1500 kuna, ispišu neki papir i nestanu. Danas preko računala nije problem isprintati dokument vjeran originalu i upravo se to događa - upozorava Andrašević, naglasivši da će dolaskom lijepog vremena prijevara biti i više.

Aktualne su prodaje posuđa, odjeće, ali i bilo čega drugoga, samo da bi se što lakše ušlo u kuću osoba koje potom u vrlo kratkom vremenu ostaju bez novca, zlatnine i ostalih vrijednih predmeta.

Bez oko četiri tisuće kuna ostala je 80-godišnjakinja iz Našica početkom 2011. godine kad ju je nazvala lažna djelatnica centra za socijalnu skrb i rekla kako će ju posjetiti dvije žene te da im mora dati novac zbog podmirenja troškova nakon smrti supruga. U to vrijeme u Slavoniji je prevaren bračni par 80-godišnjaka, i to za 12 tisuća kuna. Zatraživši od starca da produži zdravstvenu iskaznicu u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, što je on i učinio, staricu su nazvali i rekli da je suprug poručio da djelatniku HZZO-a koji će doći preda svu ušteđevinu. Samo mjesec dana prije prevarena je i 80-godišnja Osječanka kojoj je žena obećala skinuti uroke, no zapravo ju je opljačkala.

Ni prošla godina nije protekla bez prijevara pa je tako u srpnju u Grubišnom Polju kod 80-godišnjakinje došao muškarac i predstavio se kao djelatnik tamošnje općine. Rekao joj je da može dobiti pomoć od općine, no najprije mora dati novac, a starica ga je poslušala. Vrlo lukavi bili su i prevaranti u Dražu u kolovozu 2014. godine, koji su 68-godišnjakinji rekli da su iz policije i da treba predati novac radi evidencije serijskih brojeva novčanica, nakon čega im je ona dala sav novac koji je imala u kući.

Radi sprječavanja ovakvih i sličnih prijevara policija još jednom apelira na građane da dobro promisle prije no što njima nepoznatu osobu puste u svoj dom.

Marija MIHELIĆ
Duga priprema za petominutne prijevare

Tomislav Andrašević iz MUP-a ističe da su prevaranti vrlo domišljati i ne izvršavaju prijevare naprečac. Štoviše, dobro znaju tko kad dolazi u kuću u kojoj namjeravaju obaviti prijevaru, čak se i raspituju u susjedstvu. Kad su sigurni da je pravi trenutak, prijevaru obave u roku od pet minuta i vrlo im je teško ući u trag, posebice ako se prijevara prijavi policiji s većim vremenskim odmakom. “Obično ne varaju mlađe, jer znaju da bi ih raskrinkali, no starije osobe su lakovjerne, o čemu svjedoči i velik broj prijevara na različite načine. Stoga još jednom apeliramo na građane da ne nasjedaju nikakvim pričama kako ne bi bili prevareni i ostali bez svojih ušteđevina, zlatnine ili kakvih drugih predmeta”, poručio je.

Upozorenja MUP-a:

l Ako se osoba predstavi kao službena, zatražite na uvid službenu iskaznicu

l Ne nasjedajte na upornost onih koji pod svaku cijenu žele ući u dom, ali ni na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti osobe koja vam je pred vratima

l Ako je osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome odmah obavijestite policiju ili susjede

l Ako ste u mogućnosti, zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle, kao i boju, marku i druge detalje

l Uputno je zapamtiti i izgled osobe, kao i karakteristične znakove poput madeža, ožiljaka, tetovaža...

l Sva svoja opažanja javite na broj 192

Možda ste propustili...

PROMETOVAT ĆE DO 5. LISTOPADA

Noćni vlak od Bratislave do Splita

MEĐUNARODNO NATJECANJE BEST WARRIOR COMPETITION U SAD-U

Desetnik Jelić najbolji u kategoriji dočasnika stranih oružanih snaga

Najčitanije iz rubrike