Novosti
OSNIVAČ NOVE “DRŽAVE” NE ODUSTAJE

Jedlička podijelio prva “državljanstva Liberlanda”
Objavljeno 3. svibnja, 2015.

Vezani članci

LIBERLAND - GLAVNA BARANJSKA TEMA

Jedlička će u svojoj “državi” imati i vatrogasce

Vit Jedlička, češki političar i osnivač fiktivne države “Liberland”, u subotu je podijelio prva “državljanstva”, javlja srbijanska agencija Tanjug. "Državljanstva" je podijelio onima koji su se okupili u restoranu nedaleko od Bačkog Monoštora i pokušali doći do zemljištva koje je Jedlička proglasio državom, ali im to nije dopustila hrvatska pogranična policija. Kako javlja Tanjug, Jedlička tvrdi da je dobivanje “državljanstva” zatražilo oko 300 tisuća osoba, te je najavio održavanje “općih izbora”.

Podsjetimo, Vit Jedlička “osnovao” je državu na ničijoj zemlji sredinom travnja, na prostoru uz desnu obalu Dunava, “džep” u blizini Szunyog Csarde i Monyorosa. Tada je na stupu izvjesio državnu zastavu svog “Liberlanda”. Navodno je povod njegovu postupku bio hrvatsko-srpski teritorijalni spor zbog tog područja, a Jedlička tvrdi da je riječ o “ničijoj zemlji”, pa je osjetio da je može prisvojiti. Jedlička je čelnik Stranke slobodnih građana u regiji sa središtem u češkom gradu Hradec Kralove.

“Cilj osnivača nove države jest stvaranje društva u kojem mogu prosperirati pošteni ljudi, kojima država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Osnivače su inspirirale državice poput Monaka i Lihtenštajna, a najviše Švicarska”, objavljeno je na web-stranicama nove "države", u koju Jedlička poziva sve one koji nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti.(D.Pav./I.G.)

Možda ste propustili...

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Izazvao prometnu nesreću iz nehaja?

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana