Novosti
LIBERLAND - GLAVNA BARANJSKA TEMA

Jedlička će u svojoj “državi” imati i vatrogasce
Objavljeno 17. travnja, 2015.

Vezani članci

ČEŠKI HUMOR ILI PROVOKACIJA VIT JEDLIČKA IZ ČEŠKE “OSNOVAO” DRŽAVU NA NIČIJOJ ZEMLJI

Osnivač Liberlanda nada se da će njegovu državu priznati Hrvatska i Srbija

“Pitao sam pola Batine je li netko vidio nepoznatu skupinu ljudi kako se kreće selom i od svih sam dobio negativan odgovor, premda svi o tome pričaju. Koliko znam, zastava države Liberland još je uvijek u blizini lugarnice. No tko ju je postavio, kada i zašto, ne znam”, priča Šandor Šipoš, zamjenik načelnika općine Draž, inače stanovnik Batine.

Liberland je tema kuloarskih priča i ostalih baranjskih mjesta. Većina Baranjaca zbija šale na račun 31-godišnjeg Čeha, Vita Jedličke, samozvanog predsjednika “nove susjedne države”, ali nisu rijetki oni koji se slažu s mišljenjem da će upravo ovaj, po mnogima, šaljiv, potez, ponukati odgovorne da konačno počnu rješavati pitanje granice na Dunavu odnosno oko Dunava. Inače, grupa Liberland na Facebooku već ima više od 16.000 lajkova, a Jedličkin Facebook profil prepun je riječi pohvale i potpore iz raznih krajeva svijeta. Liberlanda su puni domaći i inozemni portali, a češki portal Parlamentnylisty.cz objavio je razgovor s Jedličkom, uz naslov: “On to misli ozbiljno!” U odgovorima na pitanja, između ostaloga, istaknuo je kako će u novoj državi imati čak i vatrogasce. Naglasio je da ostaje u svojoj stranci Slobodni, desno orijentiranoj i bliskoj Vaclavu Klausu. Na upite, bar javno, za sada ne odgovora na svom FB profilu, na kojem je registrirano više od 1500 prijatelja. Prekjučer se ispričao zbog izostanka komunikacije.I.Getto

Prvi stanovnici

Kako neslužbeno saznajemo, vlasnicima baranjskih smještajnih kapaciteta policija je postavljala pitanje je li, možda, posljednjih dana kod njih boravila skupina Čeha. Fotografija na kojoj su četiri osobe uz zastavu Liberlanda objavljena je na Jedličkinom Facebook profilu, uz natpis - Prvi stanovnici Liberlanda.