Novosti
TRIBINA REFORMISTA

Nesposobnost Vlade plaćaju građani
Objavljeno 24. travnja, 2015.

Prijedlog Zakona o građanskoj energiji iz sunčanih energana, koji je Narodna stranka - Reformisti uputila u saborsku proceduru, bila je glavna tema tribine koju je ta stranka održala u petak u Osijeku. Predstavio ga je saborski zastupnik Petar Baranović, rekavši kako bi se donošenjem toga zakona građanima omogućilo da se aktivno uključe u energetsku tranziciju i postanu proizvođači obnovljive energije u svojim kućama i zgradama, s tim što bi proizvedeno viškove električne energije mogli isporučiti u mrežu po zajamčenoj cijeni. Predloženi zakon omogućava povrat uloženih sredstava u roku od osam godina.

Tribini je nazočio i predsjednik Reformista Radimir Čačić, koji je rekao da se u javnosti često ORaH percipira kao stranka kojoj je ekologija ključna tema, a za ovih nekoliko godina, kaže, nikada osim zahtjeva da se nešto zaustavi ili zabrani, nisu ponudili takvo rješenje. “A mi, koje se percipira kao propoduzetničku stranku koja nedovoljno vodi računa o obnovljivim izvorima, nudimo jedan takav strateški zakon”, rekao je Čačić, osvrnuvši se i na nekoliko političkih tema.

- Vlada, kao i obično, pod općom parolom, lijepim i popularnim terminom reformi, nudi samo dodatnu formu poreznog opterećenja, a to su trošarine. Umjesto da napravi rezove i smanji trošak nefunkcionalne javne uprave, što Europa od nje traži, Vlada od svih građana traži da plate njezinu neposobnost. I građani to čine jer je cijena goriva već skočila - rekao je Čačić. Prema njegovim riječima, Vlada je poslala poruku o svojoj nesposobnosti da se suoči s prevelikom, preskupom i nedjelotvornom javnom upravom.

- Najmanje je tu tema smanjenje plaća, mnogo je važnije uvođenje mjerljivosti u sustav javne uprave - ističe Čačić. Najavio je i da Reformisti prije ljeta u Saboru izlaze s interpelacijom i zahtjevom da saborski zastupnici bez obzira na političku opciju podrže pokretanje reformi, o čemu je, kaže, razgovarao i s predsjednicom države.I.Bošnjak

Najčitanije iz rubrike