Sport
OPET NAS ZABORAVILI

Biciklistička utrka "Tour of Croatia"
zaobišla Slavoniju i Baranju
Objavljeno 22. travnja, 2015.
Organizator i Ministarstvo turizma vjeruju kako će već sljedeće godine utrka doći i do istoka Hrvatske

Megaprojekt težak oko dva milijuna eura obuhvaća pet etapa u pet dana, prijenos na Eurosportu čija će slika ići u 54 zemlje svijeta, 20 svjetskih profesionalnih biciklističkih ekipa, odnosno 160 natjecatelja, trasa duga 900 kilometara prolazit će duž jadranske obale, Istre i unutrašnjosti Hrvatske.

Sve je to biciklistički “Tour of Croatia” za koji Hrvatska turistička zajednica izdvaja oko četiri milijuna kuna i koji unatoč nazivu “obilazak Hrvatske”, ipak, neće biciklistima pružiti mogućnost da upoznaju sve čari Lijepe Naše. U ovom velikom i bogatom hrvatskom sportsko-turističkom projektu Slavonija i Baranja ostale su zaboravljene.

Istok nije bio u planu

Na spektaklu koji će se voziti od 22. do 26. travnja biciklisti će prepedalirati kroz deset županija, od Dubrovnika, Pelješca, Makarske, Splita, Šibenika, Zadra, Plitvičkih jezera preko Žute lokve do vrha Učke. Zatim etapa vodi od Pule preko Rovinja, Pazina i Poreča do Umaga, a onda zadnja od Svetog Martina na Muri do Zagreba. Ruta od Zagreba prema istoku Hrvatske nije bila u planu.

- Ovo je prva godina utrke “Tour of Croatia” i imamo samo pet etapa. Nemoguće je bilo odmah zahvatiti svaki kutak Hrvatske, no svake sljedeće godine ruta će se mijenjati pa nas možete očekivati i u vašem kraju - poručila je Morana Tuškan iz agencije Media Val koja promovira utrku.

“Tour of Croatia” je od Međunarodne biciklističke federacije samo stepenicu niže rangiran od velikih utrka “Tour de France” ili “Giro d'Italia”. Jasno je, ovo je sjajna sportsko-turistička priča. Hrvatski turizam, ali i sport, trebali bi dobiti neku novu dimenziju, ali i ovaj put istok Hrvatske neće imati ništa od toga. Ni biciklističku utrku, ni potrošnju, ni turistička noćenja... Slavonija i Baranja ostale su “na čekanju”.

Sportski turizam

Glavni pokrovitelji su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Iz Ministarstva je stoga na pitanje jesu li organizatori razmišljali o etapi kroz Slavoniju i Baranju odgovorili slično kao i organizatori.

- Utrka “Tour of Croatia” obuhvaća deset županija, od toga pet kontinentalnih, te Grad Zagreb. Namjera je organizatora u budućim izdanjima bickiklističke utrke “Tour of Croatia” obuhvatiti i prostor županija na istoku Hrvatske, ako bude iskazan njihov interes za sudjelovanje u ovom vrlo zahtjevnom projektu. Napominjemo, Ministarstvo turizma nije organizator utrke, a svakako se zalažemo za razvoj turizma te i njegovu promociju, na svim područjima Hrvatske, i to 365 dana u godini. O tome govori i program Hrvatska 365 koji provodi Hrvatska turistička zajednica, u koji je prošle godine od 22 uključene destinacije čak osam bilo iz kontinentalnog dijela Hrvatske - odgovorila je Eva De Zan, glasnogovornica Ministarsta turizma.

Utrke poput “Tour of Croatia” dovode brojne gledatelje kojima je biciklizam hobi, promocija je nedvojbeno velika, a kada sportska karavana ode, mnogi se rekreativci vraćaju. Poznato je da sportski turizam uzima maha, puneći hotele i apartmane, u Europi postoji oko 64 milijuna cikloturista koji godišnje naprave više od dva milijuna izleta. A dnevno troše oko 50 eura, što je znatno više u usporedbi prema 16 eura koliko troše obični turisti. U ovim teškim vremenima za Slavoniju i Baranju bi i takvi turisti bili idealni.

Ivana LIOVIĆ

Iza ovog projekta stoji hrvatski biciklist Vladimir Miholjević, osnivač tvrtku Top Sports Events

15

milijuna kuna težak je projekt “Tour of Croatia”, a u tom proračunu Hrvatska turistička zajednica sudjeluje s oko četiri milijuna kuna

Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO: HRVATI NAJUSPJEŠNIJI

Obarači ruke osvojili 12 medalja

“MASTERS 1000” U RIMU

Pavićev meč prekinuli aktivisti

Najčitanije iz rubrike