Mozaik
KULTURNO-UMJETNIČKA MANIFESTACIJA U ORGANIZACIJI KLD-A REŠETARI

“Slavonija u krilu Zagreba”
Objavljeno 20. travnja, 2015.

U dvorani Narodnoga sveučilišta “Dubrava” u petak je održana druga etnopoetska kulturno-umjetnička manifestacija u organizaciji Književno-likovnog društva Rešetari, a pod pokroviteljstvom predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora.

S nekoliko uvodnih riječi o samom radu društva te o budućim projektima govorio je predsjednik KLD-a Ivan De Villa, a manifestaciju je otvorio načelnik općine Rešetari Zlatko Aga obraćajući se prisutnima sa zahvalnošću na odazivu te radošću što se jedna mala općina kao što su Rešetari može na ovaj način predstaviti metropoli.

Pjesničkom riječju poveo nas je u svijet poezije glumac, književnik i pjesnik Enes Kišević. Pjesnici su kroz večer svojim pjesmama o Slavoniji i Zagrebu prikazivali povezanost kroz kulturnu baštinu slavonskog i kajkavskog podrijetla, a uz njih i pjesnici gosti koji su stigli iz mnogih dijelova Hrvatske, kao i Slovenije. Dražen Marek prvi se put predstavio kao stand up komičar te nasmijao podravskom kajkavštinom sve prisutne. Naizmjenično se redala poezija i glazba.

U glazbenom dijelu nastupili su: Orijana Vozila, operna pjevačica HNK-a, Tereza Gabrić, akademska glazbenica i profesionalna pjevačica zbora HRT-a, KUD “Drežnik” iz Drežnika, HKPD “Bosiljak” iz Čučerja, Hrvatska pjevačka skupina “Slavča” iz Nove Gradiške, a plesnom koreografijom prisutne je oduševila mlada umjetnica iz Zagreba Paula Puđak. Manifestaciji su nazočile brojne ugledne osobe, među ostalima pjesnik i tekstopisac Mišo Mijo Bijuklić koji je stigao iz Beča te Dijana Mašala u ime Hrvatske matice iseljenika, prof. Ivan Slušurić u ime Društva hrvatskih književnika, Stijepo Miović Kočan, Mirjana Smaži te mnogi drugi.

Medijski pokrovitelj susreta je Glas Slavonije, a program je uživo prenosio neprofitni nakladnik Građanska inicijativa “Ng-Buntovnici” preko UNITAS webradija Nova Gradiška. Program su vodili moderatori i članovi organizacijskoga odbora KLD-a Rešetari Lidija Puđak i Damir Pilko. Na samome kraju predsjednik KLD-a Ivan De Villa najavio je već datum sljedeće III. manifestacije “Slavonija u krilu Zagreba” za 15. travnja 2016. Program je završio uz pjesmu “Ne dirajte mi ravnicu” koju su zajednički zapjevali svi sudionici i publika. Lidija Puđak

Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike