Novosti
VLADA SMANJUJE PRORAČUNSKI MANJAK ZA DVIJE MILIJARDE KUNA

U agencijama radikalni rezovi, na
udaru posebnih mjera i javna poduzeća
Objavljeno 20. travnja, 2015.
Uštedjet ćemo više nego što od nas traži Bruxelles, tvrde ministri

Vezani članci

HRVATSKOJ NOVA PRILIKA ZA SMANJENJE DEFICITA

Zasad bez kazni: EU traži štednju i izbacivanje politike iz javnih ustanova

Dodatne mjere koje će Vlada poslati Europskoj komisiji u Bruxelles, u provedbi procedure prekomjernog deficita, koje su jučer javnosti na izvanrednoj konferenciji za novinare predstavili potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac, smanjit će proračunski manjak za 2,09 milijardi kuna ili 0,634 posto BDP-a.

Ukupni fiskalni napori trebali bi iznositi s rashodovne strane 1,12 milijardi kuna i s prihodovne 970 milijuna kuna. Europska komisija tražila je od Vlade dodatne mjere kako bi se proračunski manjak smanjio za 0,4 posto BDP-a. Grčić je objasnio kako Vlada želi biti oprezna i pred Komisiju izaći s mjerama nešto većeg smanjenja deficita sumnjajući kako će EK biti rezerviran za neke od njih.

- Smatramo da će 21. travnja biti ključni datum za vrednovanje naših mjera. Ovih dana finalizirat ćemo nacionalni program reformi i time ćemo kompletirati cijeli proces u proceduri prekomjernog deficita - kazao je Grčić.

Za proračunske korisnike uvode se novi limiti, a izdvajanja će se smanjiti za nekoliko javnih poduzeća i ustanova - po 100 milijuna kuna za Hrvatske vode, Fond za zaštitu okoliša, Hrvatske ceste i HZZO.

Proračunske prihode povećat će više trošarine na duhan i gorivo za 370 milijuna kuna, a Vlada će povući i dividende od dobiti javnih poduzeća u visini 600 milijuna kuna.

Grčić je pojasnio kako se planira smanjenje deficita za 200 milijuna kuna u HŽ Infrastrukturi i za 50 milijuna u HAC-u. Istaknuo je kako poduzeća u državnom vlasništvu, njih 53, u ukupnom državnom dugu sudjeluju sa 66 milijardi kuna. No, pet njih - HŽ Infrastruktura, HAC, ARZ, HC i HAC ONC imaju dug od čak 45 milijardi kuna, zbog čega je namjera Vlade da dodatno pritisne uprave tih tvrtki da krenu u snažnije postupke restrukturiranja. Od uprava tih tvrtki tražit će se donošenje plana restrukturiranja za razdoblje od 2016. do 2018. godine.

Grčić i Lalovac su, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazali kako za sada neće biti rebalansa državnog proračuna jer za to nema potrebe jer se limiti troškova mogu donijeti i odlukom Vlade. Kazao je kako bi Nacionalni program reformi Vlada mogla usvojiti već na sjednici ovoga četvrtka.

Igor MIKULIĆ
NESTAJE DESETAK AGENCIJA, MEĐU NJIMA I AGENCIJA ZA HRANU

Ministar Grčić najavio je kao mjeru reformi i spajanje različitih državnih agencija o čemu su u Vladi već donesene načelne odluke. Kazao je kako će se najmanje deset njih spojiti s drugim agencijama. Među agencijama koje će nestati je i Agencija za hranu, sa sjedištem u Osijeku, koja će biti pripojena Veterinarskom institutu. “Ova spajanja donijet će uštede tek u 2016. i idućim godinama”, naglasio je Grčić. Lalovac je naglasio kako će za državne institucije, agencije, zavode i slično biti ograničen iznos po kojem će boraviti u unajmljenom poslovnom prostoru na 11 eura za kvadrat. U državnim agencijama, zavodima i institutima bit će ograničena službena putovanja i uporaba službenih vozila. Kod kupnje službenih vozila bit će ograničen iznos do kojeg se može nabaviti vozilo, ograničavaju se troškovi po ugovorima o djelu, računalne usluge, telefoni, uredski materijal... Lalovac je naglasio da će za provedbu ovih mjera agencije dobiti kratke rokove za prilagodbu, od dva do tri mjeseca, a ukupno će se tu uštedjeti oko pola milijarde kuna ili deset posto sadašnjih rashoda.

SMANJUJU SE PARAFISKALNI NAMETI PODUZETNIŠTVU

Vlada će nakon što je već prije ukinula parafiskalne namete poduzetništvu za 430 milijuna kuna na godišnjoj razini, sada te namete smanjiti još za ukupno 330 milijuna kuna. Bit će smanjen vodni doprinos, naknade za edukaciju i različiti troškovi za testove iz područja zdravstva.

Najčitanije iz rubrike