Novosti
HRVATSKOJ NOVA PRILIKA ZA SMANJENJE DEFICITA

Zasad bez kazni: EU traži štednju i izbacivanje politike iz javnih ustanova
Objavljeno 15. travnja, 2015.
S Komisijom se nije razgovaralo samo o rezovima, nego i o reformama za gospodarski rast

Vezani članci

MINISTAR LALOVAC O REFORMAMA:

Dio javnih poduzeća velik je uteg za proračun

Iako je Europska komisija krajem veljače Hrvatskoj prijetila sankcijama zbog prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, Hrvatska je dobila još jednu priliku za financijsku konsolidaciju.

Ministar financija Boris Lalovac predstavio je u Bruxellesu paket mjera koje namjerava poduzeti Vlada za smanjenje javnog duga i deficita te se potom zajedno s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem sastao se s povjerenikom Europske komisije za gospodarske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem. Ono što je Lalovac predstavio kao rješenje, a EU prihvatila, su veći rezovi u plaćama i materijalnim pravima u javnim poduzećima te ograničavanje zaduživanja u javnim poduzećima.

- Opća je ocjena da je napravljen značajan napredak u ovom procesu. Pripremili smo, u najvećoj mjeri, ono što se od nas očekuje u dijelu nacionalnog programa reformi i programa konvergencije. Dogovorili smo se oko određenih korekcija, koje treba napraviti i dodatnog fiskalnog napora. Mislim da to neće biti drastično i neće ni na koji način dodatno ugroziti našu poziciju, a posebno poziciju onih građana koji najviše ovise o proračunu - rekao je Grčić.

Nije govorio o konkretnim mjerama, dodajući kako će o tome govoriti nakon usklađivanja s Europskom komisijom, te je naglasio da, prema njegovoj procjeni, neće biti nikakvih dodatnih sankcija ili dodatnih pritisaka na Hrvatsku. “S Komisijom se nije razgovaralo samo o rezovima, nego i o reformama za gospodarski rast. Taj smo dio gotovo finalizirali, riječ je o širokom spektru reformi kojih će dio biti dovršen do kraja 2015. godine. Time je Komisija u velikoj mjeri zadovoljna”, istaknuo je Grčić.

Nije se mogla izbjeći ni tema izlaska politike iz javnih tvrtki. “Trudimo se javna poduzeća učiniti što efikasnijima. Zato ih je potrebno kvalitetno restrukturirati, a za kvalitetno restrukturiranje potrebne su dobre uprave. U ovom smo se planu reformi obvezali i na poštovanje kriterija stručnosti pri odabiru uprava javnih poduzeća i načela transparentnosti cijelog procesa, bilo javnim natječajima ili uz pomoć headhunting agencija, i to će u idućem razdoblju biti ključni princip. Tako je i dogovoreno s Europskom komisijom”, najavio je Grčić.

Predstavnici Vlade smatraju da je realni deficit Hrvatske manji nego što ga je prikazao europski statistički ured Eurostat jer se kao deficit države računaju i javne potpore i troškovi nekih javnih poduzeća.

Eduard SOUDIL

Pierre Moscovici

povjerenik Europske komisije

Puno očekujemo

Povjerenik EU-a Pierre Moscovici na Odboru za gospodarstvo i financije Europskog parlamenta predstavio je makroekonomske probleme 16 članica koje su pod pojačanim nadzorom Komisije. Hrvatska se nalazi u skupini s Francuskom, a ne ulazeći u detalje, Moscovici je rekao kako se od nas puno očekuje. “Za Hrvatsku i Francusku Komisija će odlučiti u svibnju treba li predložiti aktivaciju mjera u okviru procedure prekomjernog deficita. To će ovisiti o nacionalnom planu reformi od kojeg puno očekujemo i predanosti strukturnih reformama", kazao je Moscovici.

HOĆE LI U IZBORNOJ GODINI BITI HRABROSTI ZA VELIKE REFORME?

Ekonomski stručnjaci Europske komisije izrazili su zabrinutost da zbog izborne godine aktualna Vlada neće biti spremna na ambiciozne reforme. Potpredsjednik Vlade Grčić nakon sastanka rekao je: “Naša poruka povjereniku bila je vrlo jasna. Dakle, mi radimo ovaj posao kao da ovo nije izborna godina. Uostalom, polazimo i sa stajališta da ovo što radimo, radimo za novu vladu, a u novoj vladi ćemo opet biti mi, pa dakle radimo to za sebe”, rekao je Grčić.

Branko Grčić

potpredsjednik Vlade

Nikakve dodatne sankcije i pritisci prema Hrvatskoj, prema mojem mišljenju, neće se dogoditi