Novosti
MINISTAR LALOVAC O REFORMAMA:

Dio javnih poduzeća velik je uteg za proračun
Objavljeno 8. travnja, 2015.

Vezani članci

PRIHVAĆEN PRVI SET MJERA ZA SMANJENJE DRŽAVNIH RASHODA

Spajanjem agencija do velikih ušteda

Dio javnih poduzeća veliki je uteg za proračun pa će biti znatnijih pomaka i rezanja u njima, kao i u dijelu plaća njihovih zaposlenika, materijalnih troškova, ali i u tretmanu njihovih investicija, rekao je Boris Lalovac, ministar financija, u srijedu u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”. Istaknuo je kako bi umjesto 12,8 milijardi kuna ili 3,8 posto BDP-a prošlogodišnji proračunski deficit mogao iznositi između 16 i 18 milijardi kuna, jer će do kraja travnja stići prvi izračun prema novoj metodologiji Eurostata ESA2010, koji bi mogao pokazati bitno veći deficit od planiranog.

- Prema novoj metodologiji u deficit se uračunavaju dugovi javnih poduzeća, čak i jamstva koje je Vlada dala nekim poduzećima, recimo, HŽ Cargu. Također, prema ESA metodologiji u deficit ulaze i neki dijelovi javno-privatnog partnerstva. Tako bi prema nekim projekcijama u deficit mogli ući i izdaci za Zračnu luku Zagreb, a na što nismo računali - kazao je Lalovac.

Vlada je prošloga tjedna Europskoj komisiji u Bruxelles poslala prvi set mjera iz Plana reformi, a Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčiće u nedjelju i ponedjeljak imaju sastanak s povjerenikom komisije za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem, kada će se saznati koliko su oni tim mjerama zadovoljni.

S Europskom komisijom dogovoreno je da će biti primjenjena i dubinska analiza za zavode, agencije i institute te da će se tih 180 institucija morati ubuduće i po plaćama i po materijalnim rashodima prilagoditi državnoj upravi.

- U budućnosti će se smanjivati plaće direktorima agencija i javnih poduzeća koje su sada višestruko veće i od ministarskih, jer svatko tko se financira ili iz državnog proračuna ili iz parafiskalnog nameta ne može reći da je neovisan u primanjima - rekao je Lalovac.(D.Pav.)

180 zavoda, agencija i instituta po plaćama i rashodima morat će se prilagoditi državnoj upravi