Kultura
“LIKOVNA BAŠTINA OBITELJI PEJAČEVIĆ” GOSTUJE U MUZEJU ĐAKOVŠTINE

Odabrano 25 najreprezentativnijih djela od ukupo 150 izloženih u Osijeku 2013.
Objavljeno 13. travnja, 2015.

Vezani članci

U GRADSKOM MUZEJU U POŽEGI POSTAVLJEN ZNATAN DIO IZLOŽBE “LIKOVNA BAŠTINA OBITELJI PEJAČEVIĆ” OSJEČKOG MLU-A

Plemićka obitelji Pejačević imala je povijesne veze s Požegom

UMJETNIČKI PAVILJON

Besplatno vodstvo kroz baštinu obitelji Pejačević

IZLOŽBA OSJEČKOG MUZEJA LIKOVNIH UMJETNOSTI

Likovna baština obitelji Pejačević u Virovitici

Pejačevići su od petka, 10. travnja, pa sve do kraja mjeseca u gradu Đakovu! Dah, atmosferu iz dvorskih salona i života te vrlo razgranate plemenitaške obitelji donijela je visoko vrijedna izložba “Likovna baština obitelji Pejačević” otvorena u Muzeju Đakovštine. Riječ je o studijsko-tematskoj izložbi Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Đakovačkom je izložbom obuhvaćeno 25 umjetnina – ulja na platnu iz MLU-a, a što je tek dio fundusa ove kuće na temu Pejačevići. Ova izložba prvi puta svjetlo dana, no u daleko većem obimu, ugledala je 2013. u Osijeku. Potom su uslijedila putovanja: Zagreb, Požega, Našice, Virovitica, Vukovar, Ruma...

Na đakovačkoj su izložbi djela Vlahe Bukovca, Mencija Klementa Crmčića, Franza Pitenra, Karla Rhila i drugih, kao i neutvrđenih slikara. Većinom je riječ o portretima članova plemenitaške obitelji Pejačević, no našla su se tu i djela s vjerskim motivima, mrtva priroda, kao i dvije slike s ergelom konja čime su autorice izložbe – Jasminka Najcer Sabljak (MLU) i Silvija Lučevnjak (Zavičajni muzej Našice) simbolično htjele ukazati na to da ona gostuje u gradu Državne ergele i lipicanaca.

Uvodno je o izložbi govorio ravantelj Muzeja Đakovštine, Borislav Bijelić, naglasivši kako je riječ o nagrađivanom projektu: 2014. kao izložba koja je najviše dala na istraživanju na području kulture u Osječko-baranjskoj županiji, te i od strane Hrvatskog muzejskog društva, također za istraživački rad. A, on je, rekla je ravnateljica MLU-a Leonilda Conti, uistinu bio dugotrajan, zahtjevan i iscrpan.

– Nadam se da ste ovom izložbom uronili u svijet hrvatskog plemstva. Istraživački rad na njoj trajao je deset godina. Nakon II. svjetskog. rata došao je dio fundusa Pejačevići, čime se došlo do 150 slika koje su 2013. izložene u Osijeku - rekla je Silvija Lučevnjak.

– Od tih 150 slika, 110 su iz fundusa MLU-a. Za Đakovo ih je iz tog fundusa odabrano 25 i najreprezentativniji su dio osječke izložbe iz 2013. - dodala je Jasminka Najcer Sabljak. Izložbu je otvorio potpredsjednik Gradskog vijeća Đakova Tomislav Vuković.S.Župan

Najčitanije iz rubrike