Novosti
SLUČAJ ŠVICARAC

Pobjeda u Osijeku: Banka će vratiti cijeli uplaćeni iznos
Objavljeno 1. travnja, 2015.

Na osječkom Općinskom sudu donesena je prva, nepravomoćna presuda u slučaju franak, prema kojem je ugovor o kreditu proglašen ništetnim i sukladno tome naloženo je poslovnoj banci da stranci vrati sva uplaćena sredstva.

Sutkinja Mirna Grgić-Radojčić presudila je u korist Ivice Butora iz Osijeka koji je u privatnoj parnici tužio Privrednu banku Zagreb i tražio da se ugovor o kreditu vezanom uz švicarski franak proglasi ništetnim. Riječ je o ugovoru sklopljenom sredinom 2007. godine na iznos od gotovo 44 tisuće CHF, isplaćen u kunama. Prema presudi, PBZ Butoru treba vratiti cjelokupni do sada otplaćeni iznos kredita od 183 tisuće kuna sa zateznim kamatama. “Ovo je za pola milijuna Hrvata presuda koja vraća vjeru”, rekao je Butor, uz kojega su na izricanju presude bili i članovi Udruge Franak. “Ovo je pravi vjetar u leđa”, zadovoljan je bio i Krešimir Bajamić, regionalni povjerenik Udruge Franak, koji je rekao kako tek sada ne odustaju od najavljenog prosvjeda u Zagrebu te da će na njega s područja Slavonije krenut 25 autobusa.

U obrazloženju presude sutkinja Grgić-Radojčić je navela kako je tužbeni zahtjev osnovan jer su bitne odrednice ugovora - valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa bile “neodređene i neodredive”, što je dovelo do neravnopravnosti sudionika na način da je visina mjesečnog anuiteta postala neizdrživa. Sutkinja je u više navrata navela kako je, posljedično tome, povrijeđen i Ustav države, ali i moral društva.

Butor je 2007. podigao kredit na razdoblje od deset godina u kunskoj protuvrijednosti 150 tisuća kuna, do sada je vratio 185 tisuća kuna i još je uvijek dužan iznos od 27 tisuća franaka. Rata kredita u međuvremenu je porasla s početnih 1500 na gotovo 2500 kuna. To je kod Butora, umirovljenog udovca, dovelo i do zdravstvenog pogoršanja - u međuvremenu je doživio infarkt. Zanimjivo, na izricanju presude nije bilo pravnih zastupnika iz PBZ-a. D.Kuštro

protivno moralu društva

“Kako tužitelju nije pojašnjena promjena glavnice, a s obzirom na to da je vezana uz švicarski franak, te mu (od strane banke) nije pojašnjen mogući rast kamate, sud ocjenjuje da se nije dovoljno vodilo računa o zaštiti interesa tužitelja, a što je protivno moralu društva”, navela je u obrazloženja presude sutkinja Grgić-Radojčić.

na sudovima je 500 tužbi

Iz Udruge Franak istaknuli su kako je u Hrvatskoj bilo 130 tisuća kredita u švicarskim francima, a sada ih je još uvijek 60 tisuća. Na sudovima je više od 500 tužbi korisnika kredita u švicarcima, ali sada bi ih moglo biti više. “Ovom presudom dobili smo to da postoji sudska praksa”, rekao je Bajamić, indirektno zahvalivši osječkoj sutkinji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike