Kultura
FESTIVAL LUTKARA ZA OSMIJEH DJECE

Kineski lutkari u hrvatskim dresovima zaplesali kolo!
Objavljeno 30. ožujka, 2015.
Mnoga su kazališta poklonila svoje predstave poplavljenim područjima u županjskom kraju

Festival lutkara - koji je u sedam dana i s 90-tak odigranih predstava izmamio osmijeh na lica djece krajnjeg istoka Slavonije, završio je protekloga vikenda u gradu domaćinu, Vukovaru. Bilo je to jubilarno, 20. vukovarsko lutkarsko proljeće - Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje je pred publiku dovelo 16 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, dijaspore (BiH i Mađarska) i, kao senzaciju, dva kazališta iz kolijevke lutkarske umjetnosti, NR Kine.

– Ove godine bilo je izuzetno, mislim da je pojačanjem iz Kine manifestacija nadmašila i naša očekivanja, a i sva hrvatska kazališta imala su divne predstave. Predstave su igrane po čitavoj županiji, u svih pet gradova (Vukovar, Vinkovci, Ilok, Otok, Županja) i 13 sela (Lovas, Ivankovo, Jarmina, Babina Greda, Slakovci, Soljani, Strošinci, Drenovci, Račinovci, Rajevo selo, Gunja, Bošnjaci, Stari Mikanovci), kao i u Orašju. Mnoga su kazališta poklonila svoje predstave poplavljenim područjima u županjskom kraju, što je lijepa gesta – sumirao je Himzo Nuhanović iz Kazališne drušine “Asser Savus” Vinkovci, pokretača i organizatora manifestacije. Dodaje kako je odaziv publike bio fantastičan.

– Sve su dvorane bile popunjene do posljednjeg mjesta, i u gradovima i u selima. Naša je procjena da je predstave pogledalo oko 20.000 gledatelja – navodi Nuhanović. Predstave na Proljeću uglavnom su poklon gradova i općina svojim najmlađim stanovnicima za Uskrs. Nuhanović je zadovoljan što i nakon puna dva desetljeća lutke i lutkari dovode brojnu istočnoslavonsku publiku u scenske prostore.

Kazališta svjetskog glasa iz Kine – Sichuan Huge Puppet Troupe i JinJiang Hand Puppet Art – bila su doista prava poslastica, a kineski majstori lutkarskog umijeća oduševljeni publikom.

– Ispratili smo ih uz pjesmu na salašu kod Vinkovaca, uz slavonske delicije, a za uspomenu smo im poklonili dresove hrvatske reprezentacije. Odjenuli su ih i zaplesali šokačko kolo! Nikada nisu bili ovdje i pozvali su nas u goste. Potpisali smo povelju prijateljstva. Ovi veliki majstori i spektakla i umjetnosti rado bi dolazili i na sljedeća Proljeća. Drago mi je da smo kroz kulturu “načeli” i pitanje suradnje na ekonomskom planu – kaže Himzo Nuhanović.

Sanja BUTIGAN
Nagrade, radionice, iložbe...

I ove godne uručene su nagrade za životno djelo, a dobitnici su Srećko Šestan za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Srđan Brešković za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Brojna publika posjetila je i prigodne izložbe, dok je velik odaziv bio i za radionice u Hrvatskom domu Vukovar gdje su djeca, odgajatelji, učitelji izrađivali lutke, učili kaligrafju... Vinkovci su bili domaćin obilježavanju Svjetskog dana lutkarstva, a u Vukovaru je obilježen Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade.

Procjena je da je predstave pogledalo oko 20.000 gledatelja

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike