Sport
HRVATSKA SIGURNIM KORAKOM PREMA FRANCUSKOJ

Kovač: Rezultat je sjajan, ali igra nije bila na željenoj razini
Objavljeno 29. ožujka, 2015.
Čudna je to bila utakmica. Hrvatska igrom nije briljirala, a svejedno je visoko porazila Norvežane

Vezani članci

"MLAKA" ATMOSFERA

Pune, ali i tihe maksimirske tribine

POGOTKOM PROSLAVIO ČLANSTVO U "KLUBU 100"

“Olić, Ola, lola slavonska je to!”

Hrvatska će lipanjski susret protiv Italije dočekati kao neupitni lider kvalifikacijske skupine H za plasman na Euro 2016. u Francuskoj. Naša je selekcija razbila Norvešku i tako nastavila sigurnim koracima prema odlasku na još jednu europsku smotru.

Rezultat je sjajan, zapravo fascinantan u odnosu na igru koju je prikazala Hrvatska. Nije to bilo baš najbolje izdanje kada je umjetnički, pa ako hoćete u dijelu utakmice i taktički dojam u pitanju, ali je Hrvatska bila vrlo ubojita. Nije trošila prilike za pogotke kao “pijani milijarder”, već ih je marljivo pretvarala u pogotke. Vidjeli smo i još jednu zgodnu formulu za razbijanje čvrstih suparničkih blokova - vanjski šut. Ako imaš precizne topnike, a mi ih imamo, onda je sve lakše. Prva dva pogotka postigli smo iz takvih pozicija. Na kraju je ispalo lako, prelako, ali trebalo je vremena da se Hrvatska razmaše. Prvih pola sata je to olovan, težak, nogomet. Otprilike onakav kakav su stalno igrali Norvežani. Ipak, malo-pomalo individualna klasa naših igrača počela je dolaziti sve više na površinu.

Izbornik kritički raspoložen

Kovačeva Hrvatska postaje opasan stroj. U pet utakmica zabili smo 15 pogodaka, a primili samo dva, a i ta dva nismo baš morali jer su postignuta udarcima s poludistance. Dakle, Hrvatska ima visok prosjek od tri pogotka po utakmici što u bilo kakvom kvalifikacijskom ciklusu uopće nije lako dosegnuti. Ima onih koji će omalovažavati snagu norveške reprezentacije, ali to je čista zločestoća prema našoj selekciji. Uostalom, pogled na tablicu naše skupine popravit će nam raspoloežnje nakon tih zluradih komentara. Hrvatska je prva s dva boda više od Italije i sa spomenutom razlikom pogodaka točno na pola kvalifikacijskog ciklusa. Imamo li pravo tražiti više? Mi valjda ne, ali izbornik Niko Kovač očito ima. Bio je kritički raspoložen nakon susreta.

- Rezultat je sjajan, ali igra baš i ne. I zato nisam do kraja zadovoljan. Zapravo, zadovoljan sam toliko koliko bi bio da smo pobijedili s 1:0 uz bolju igru. Protiv jačih reprezentacija morat ćemo igrati bolje. U prvih pola sata nismo bili dovoljno agresivni, nismo pravili pravi pritisak na suparnika. Pokušavali smo to činiti individualno, a to ne prolazi. Nedostajalo je momčadskog rada i kompaktnosti, pa su nas Norvežani uspjeli razvući i po dubini i po širini, što nam je stvaralo neugodnosti. No, kako je igra odmicala, popravljali smo te stvari - rekao je Kovač.

Možda baš u tom “problemu” leži i snaga naše reprezentacije. Možemo se dozirati i odigrati koliko nam je potrebno za pobjedu bez stresa protiv repretzentacija koje nisu u našem rangu kvalitete. No, Kovač želi više.

- Želim tražiti “dlaku u jajetu” jer želim da u svakoj utakmici budemo bolji negoli u onoj prethodnoj. Sama činjenica da nam je vratar Subašić bio među najboljim igračima čini me nezadovoljnim jer to govori kako smo igrali. To je dobro i loše - zaključuje izbornik.

Još nismo u Francuskoj, ali smo sasvim blizu

Iako to javno neće ni u bunilu priznati, Kovač tako visoke standarde postavlja jer je svjestan kako je Hrvatska gotovo već odradila posao oko plasmana na Euro 2016.

- Ne smijemo biti euforični jer još nismo u Francuskoj. Puno je još posla pred nama - upozorava Kovač.

Igrači su bili nešto opušteniji u izjavama jer su svjesni kako su napravili još jedan veliki korak prema konačnom cilju.

- Ova ekipa može još puno toga pokazati. S ovom pobjedom napravili smo ogroman korak prema Euru i nadam se da ćemo se na kraju opet naći na završnom turniru među najboljim europskim reprezentacijama - rekao je Danijel Pranjić.

Pet kvalifikacijskih utakmice koje su iza Hrvatske pokazuju koliko je nepravde bilo prema izborniku Niki Kovaču nakon Brazila. Iako je na vratima reprezentativne svlačionice još uvijek izvješena poruka “radovi u tijeku”, jasno je da Kovač malo-pomalo modelira jednu vrlo ozbiljnu priču. Ima sjajan materijal, ali i njega treba znati iskoristiti na pravi način. Hrvatska je u tih pet susreta pokazala sve. Može se potući (Bugarska), može uništiti suparnika (Azerbajdžan, Norveška), a može dominirati i protiv najvećih (Italija). Sve prema potrebi. Može igrati i lošije (Malta i uvodni dio susreta s Norveškom), a to razlog zbog kojeg će Kovač reći:

- Čeka nas još puno posla.

Njega čeka posao, a navijače pak ugodan i bezbrižan život do utakmice s Italijom. Hrvatska izgleda dobro, a ono što je posebno važno - Kovač želi da izgleda još bolje, što znači kako to nije nemoguća misija. Uživajmo, zaslužili smo...

Dalibor KELER

ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 23.920. Sudac: Carlo Velasco Carballo (Španjolska) - 6. Strijelci: 1:0 Brozović (30), 2:0 Perišić (54), Olić (66), 3:1 Tettey (81), Schildenfeld (87), 5:1 Pranjić (90). Žuti kartoni: Ćorluka (Hrvatska), Linnes, Nordveit, Elyounoussi, Nyland, Samuelson (Norvšeka). Crveni karton: Ćorluka (Hrvatska).

IGRAČ UTAKMICE: MARCELO BROZOVIĆ (HRVATSKA)

HRVATSKA                                  5  (1)

Subašić 7, Srna 6, Ćorluka 5,5, Vida 6,5, Pranjić 6,5, Brozović 7, Modrić 7, Perišić 6,5, Rakitić 6 (od 76. Schildenfeld), Olić 6,5 (od 70. Kramarić -), Mandžukić 6 (od 87. Badelj -).

NORVEŠKA                                   1 (0)

Nyland 5, Linnes 5, Nordveit 5, Forren 5, Høgli 5, Skjelbred - (od 19. Samuelson 5), Johansen 6, Tetty 6, Daehli 5,5 (od 61. Nielsen -), Odegaard 5,5, Elyounoussi 5,5 (od 80. Abdellaoue -).

Dobro

MARCELO BROZOVIĆ

On je izum Nike Kovača i igra sve bolje. Protiv Norveške najbolji među jednakima. Kod izbora presudio je vodeći pogodak koji je “otvorio” Norvežane.

UBOJITOST

Hrvatskoj je za pet pogodaka trebalo samo šest prilika, a imali smo i pet različitih strijelaca. Pa, nek' si protivnici misle odakle dolazi opasnost.

LUKA MODRIĆ

Izdržao je cijelu utakmicu i davao ton našoj igri. Poglavito u nastavku kada je uputio nekoliko fantastičnih lopti prema napadačima. On je čista klasa i kad nije u najboljoj kondiciji kao sada.

Loše

VEDRAN ĆORLUKA

“Čarli” se malo zaigrao. U pet minuta zaradio je dva žuta kartona i eliminirao se za susret protiv Italije. Jest, da su to bili “light” prekršaji i možda ga Španjolac nije oba puta morao kazniti javnom opomenom, ali neka mu to bude opomena za dalje.

PRVIH POLA SATA

Hrvatska je pola sata bila “uspavana ljepotica”. Prestatična u otvaranjima bez lopte i premalo kolektivno agresivna u napadu na nju kada je ona u suparničkim nogama.

NAVIJANJE

Atmosfera na Maksimiru nije baš bila poticajna. Istina, poznata vrijeđanja vodstva HNS-a bila su puno rjeđa nego inače, ali navijanja gotovo da i nije bilo. Sve je izgledalo pomalo komorno, iako je Hrvatska zgrazila suparnika.

Rezultati 5. kola: Hrvatska - Norveška 5:1, Bugarska - Italija 2:2, Azerbajdžan - Malta 2:0.

U 6. kolu, 12. lipnja, sastaju se: Hrvatska - Italija, Malta - Bugarska, Norveška - Azerbajdžan.

EFIKASNOST

HRVATSKA U OVIM KVALIFIKACIJAMA DOSAD IMA PROSJEK OD TRI POGOTKA PO UTAKMICI

PRVIJENCI SCHILDENFELDA I PRANJIĆA

Tandem naših reprezentativaca iz grčkog Panathinaikosa posebno će pamtiti susret protiv Norveške. Gordon Schildnefeld i Danijel Pranjić postigli su u završnici tog susreta svoje prve pogotke u dresu reprezentacije.(D.Kl.)

Najčitanije iz rubrike