Regija
PRVA BARANJSKA SOCIJALNA SAMOPOSLUGA

Hranu počinju dijeliti 1. travnja
Objavljeno 28. ožujka, 2015.
Samoposluga se nalazi u Ljepotici, u prostorima tvrtke Cosmosol

BELI MANASTIR - Prva branjska socijalna samoposluga, polako ali sigurno, puni svoje police. Kako bi bila što punija, članovi udruge Prijatelji svetog Martina, inicijatora otvaranja te ustanove, organiziraju niz humanitarnih akcija, a jedna od njih je i ona održana u suradnji s belomanastirskim osnovnim školama, odnosno vrtićem Cvrčak. Cijeli tjedan polaznici vrtića, osnovnoškolci i njihovi roditelji donosili su razne namirnice, koje su jučer dopremljene u buduću samoposlugu, što se nalazi u belomanastirskoj Ljepotici, u prostorima tvrtke Cosmosol (skladište bivšeg ''malog'' Konzuma), koja ih je, zahvaljujući lobiranju gradonačelnika Ivana Doboša i predsjednice Gradskog vijeća Jadranke Sabljak, iznajmila udruzi.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da smo samo tijekom ove akcije prikupili namirnica u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna - tvrdi Igor Jakobfi, predsjednik udruge, naglašavajući kako su se spomenuti sličnoj akciji pridružili i u listopadu prošle godine, kada su hranu razvozili po kućama. Kako bi samoposluga bila što opskrbljenija, doprinos su dali i vjernici Župe Uzvišenja Svetog Križa iz Branjina Vrha, koji su također donirali određenu količinu hrane. Kako ističe Jakobfi, u pregovorima su i s mnogim proizvođačima, a poziv za donaciju odnosi se i na fizičke osobe. Određen je i termin početka rada prve baranjske socijalne samoposluge.

- Rad počinjemo 1. travnja, do kada ćemo, vjerujem, biti potpuno spremni kako bismo izišli u susret ne samo Belomanastircima nego i osobama teškog imovinskog stanja iz cijele Baranje - ističe.

Podsjetimo, vrijednost robe koju će besplatno dijeliti bit će 50 kuna po obitelji te 20 kuna za svakog člana obitelji. Ako ne uzmu robu u toj vrijednosti, iznos će biti prebačen u idući mjesec. Ova ideja među članovima Udruge prijatelja svetog Martina živi već duže vremena. Prije otprilike dvije godine, kada su zaključili da je 30-ak posto Belomanastiraca bez stalnog izvora primanja, u suradnji s Caritasom Župe svetog Martina, počeli su prikupljati i dijeliti hranu. Potrebe su, s jedne strane, iz dana u dan bile veće, a, s druge, u akciju se počelo uključivati i više ljudi. Skladište gdje su primali hranu postalo je pretijesno.

Ivica GETTO
USKORO I ROBA IZ HLADNJAKA

Na policama prve baranjske socijalne samoposluge bit će razna nekvarljiva roba, a, budući da su u prostorijama dva velika hladnjaka, u dogovoru s proizvođačima, u dogledo vrijeme potrebitima namjeravaju dijeliti i robu koja ne može dugo stajati. Koliko je socijalna trgovina Belom Manastiru i Baranji potrebna, dovoljno govore podaci Centra za socijalnu skrb. U ovom trenutku, naime, Centar isplaćuje zajamčenu minimalnu naknadu za 3250 korisnika s područja Baranje. Za minimalnu naknadu te ostale oblike pomoći mjesečno isplaćuju 2,5 milijuna kuna. Više od 400 isplatnica mjesečno šalju samo na belomanastirske adrese, a za stotinjak manje ih je u Dardi.

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike