Regija
“VUKOVARSKI KRIŽNI PUT”

Svećenici i branitelji bit će na čelu kolone
Objavljeno 26. ožujka, 2015.

VUKOVAR – “Vukovarski križni put” bit će, pod tim nazivom, održan ove godine prvi put, na dan 28. ožujka, a predvodit će ga svećenici zajedno s braniteljima iz sve tri vukovarske župe.

–„Put spasa“ ili „Kukuruzni put“ bio je tijekom ratne opsade Vukovara 1991. jedini i najkraći prolaz za branitelje koji su te godine u jesen dolazili braniti grad na Dunavu. U rujnu čuvan i osiguravan, a nakon sloma obrane njime su se branitelji i civili nastojali probiti do pet kilometara udaljenih Bogdanovaca i slobodnoga vinkovačkog područja. Posljednji koji su tim putem ušli u Vukovar bili su dragovoljci i pripadnici HOS-a iz Zagreba, na čiji je poticaj uz vukovarsku gradsku obilaznicu prije tri godine sagrađena zavjetna kapelica, a postojala je i želja branitelja da se ista takva kapelica sagradi i na kraju „Kukuruznog puta“. Kako ta želja nije odmah ostvarena, u međuvremenu se rodila nova ideja o gradnji križnog puta na „Putu spasa“ koji završava nedaleko od ulaska u Bogdanovce, navodi se u pozivu Vukovarcima za molitvu duž 15 postaja.

– To je doista „Vukovarski križni put“ koji prikazuje vukovarsku tragediju, svu muku, patnju i bol ljudi koji su ostali u gradu, žrtvujući se do kraja - kazao je vukovarski gvardijan i župnik Župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić. Početak je u 10 sati kod zavjetne kapelice.(S.B.)

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike