Ekonomija
PROPALI PREGOVORI O UDRUŽIVANJU INDUSTRIJE ŠEĆERA

Pipunić: Ne mislim prodati osječku šećeranu
Objavljeno 26. ožujka, 2015.
Žito ostaje vlasnik Tvornice šećera Osijek i nema straha za 270 radnika, kaže Pipunić

Propali su višemjesečni pregovori o prodaji osječke šećerane virovitičkom Viru.

Potvrdio nam je to jučer Marko Pipunić, vlasnik osječkog Žita, u čijem je sustavu Tvornica šećera Osijek.

Naime, kako navodi Pipunić, kada se za kupnju osječke šećerane zainteresirao Viro, u nekoliko su navrata s vlasnicima virovitičke šećerane razgovarali o prodaji, a u jednom momentu dogovorili su se čak i o cijeni.

- Viro je trebao osigurati novac za kupnju osječke šećerane i na taj bi se način objedinila hrvatska industrija šećera. Međutim, očito zbog nekih razloga nisu mogli osigurati novac, pregovori su zastali i ja ne mislim prodavati osječku šećeranu - kaže Pipunić te dodaje da Žito ostaje vlasnik Tvornice šećera Osijek.

Budući da je šećeranski sektor, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj EU, u velikoj krizi, Žito grupa će, kako navodi Pipunić, pokrivati eventualne loše poslovne rezultate osječke šećerane i čekati bolje dane.

- Posebno bih naglasio kako nema straha za 270 radnika koji trenutno rade u Tvornici šećera Osijek, ni za stotinu sezonaca koji tijekom godine kod nas rade, kao ni za kooperante - proizvođače šećerne repe, kojima smo uredno i na vrijeme isplatili preuzetu sirovinu, a činit ćemo to i ubuduće - rekao je Pipunić.

Inače, kako navode iz osječkog Žita, o prodaji Tvornice šećera Osijek pregovarali su još prije dvije godine s Agranom, jednom francuskom kompanijom te s još nekim potencijalnim kupcima. Na prodaju su se odlučili jer su se htjeli fokusirati na neke druge djelatnosti, sredstva od prodaje uložiti u nove projekte, koji su, između ostalog, za cilj imali i razvoj ove regije.

Međutim, zbog krize koja je zahvatila šećeranski sektor, ti su kupci odustajali od kupnje.

Osječka šećerana je, kako doznajemo, do sada ugovorila proizvodnju šećerne repe na ukupno 7200 hektara u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Prema informacijama kojima raspolažu u osječkoj šećerani, ovog bi proljeća pod šećernom repom u Hrvatskoj moglo biti između 30 i 40 posto manje površina nego lani. Oni koji se budu odlučili sijati šećernu repu ove godine, dobit će i veće poticaje nego prije tako da će to i nadalje biti jedna od najisplativijih kultura.

Zdenka RUPČIĆ
INVESTICIJE U NOVU PAKIRNICU

U osječku šećeranu stigla je i nova pakirnica, koja će imati trostruko veći kapacitet pakiranja kilskog šećera od postojeće u tvornici. Radi se o investiciji u koju je uloženo oko dva milijuna kuna, a o čemu smo pisali. Montaža nove pakirnice, koja će biti u prostoru gdje je bio Kandit, trebala bi početi 12. travnja, a već nakon 26. travnja na njoj bi trebao biti zapakiran prvi kilogram šećera.

ŽELJKO ZADRO

predsjednik Uprave Vira

Vjerujem da ćemo se uspjeti dogovoriti

Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro, zamoljen da prokomentira prekid pregovora o kupnji osječke šećerane i udruživanju hrvatske industrije šećera, u svojoj kratkoj ali jasnoj izjavi ostavio je otvorenom mogućnost nastavka pregovora i za njega, kako se čini, ta priča nije završena. „Prije svega moram reći da je gospodin Pipunić bio vrlo korektan i više nego fer u pregovorima. Situacija u sektoru proizvodnje šećera i općenito u šećernoj industriji vrlo je teška. Pregovori su za sada zastali, ali ja vjerujem da ćemo se ipak uspjeti dogovoriti i završiti priču koju smo započeli, jer to je najbolji interes za Republiku Hrvatsku i opstanak domaće industrije šećera”, zaključio je Zadro. (M.L.O.)

270

radnika trenutno radi u Tvornici šećera Osijek

100

sezonaca tijekom godine bude zaposleno u osječkoj šećerani

7200

hektara ugovorena je proizvodnja šećerne repe ove godine

Možda ste propustili...

U CILJU OČUVANJA TRADICIJE I PRIVLAČENJA NOVIH GOSTIJU U KVARTOVSKE LOKALE

Heineken ulaže u pubove u Velikoj Britaniji

Najčitanije iz rubrike