Ekonomija
U ISTRAŽIVANJU SUDJELOVALA 1533 PODUZEĆA

Ponovno bi svoj novac investiralo u Hrvatskoj devedeset posto članova Njemačko-hrvatske trgovinske komore
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Veseli optimizam koji vlada među našim članovima i koji raste iz godine u godinu. Prije pet godina samo sedam posto poduzetnika smatralo je da je stanje u hrvatskom gospodarstvu dobro – sada ih 29 posto to tvrdi, četiri puta više. Također je u 2019. godini gotovo polovina poduzetnika rekla da ne bi ponovno svoj novac uložila u Hrvatsku, danas tako govori tek desetina poduzetnika.

Izjavila je to Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, i dodala da Hrvatska, usprkos izazovima koji i dalje postoje, uistinu postaje bitan dio europskog gospodarskog prostora.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora u utorak je pred svojim članovima i predstavnicima medija predstavila rezultate Gospodarskog istraživanja za 2024. godinu. Istraživanju je pristupilo 118 poduzeća članova Komore, a rezultati nikada nisu bili bolji.

Gospodarsko istraživanje Komore provodi se već 19 godina u zemljama srednje i jugoistočne Europe, a ove godine u njemu je sudjelovalo 16 zemalja, odnosno čak 1533 poduzeća. Na razini Hrvatske u istraživanju je sudjelovalo ukupno 118 domaćih, njemačkih i inozemnih tvrtki članica. Istraživanje ispituje poduzeća o očekivanjima za tekuću godinu, kao i procjeni općeg gospodarskog stanja i izazova.

Veliki broj ispitanih poduzetnika naglasak je stavio i na druge izazove s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju poput visine poreznih nameta, neefikasnosti javne uprave, netransparentnosti javnih natječaja i nedovoljnog suzbijanja korupcije. S druge strane, članstvo u Europskoj uniji, pristup javnom financiranju, komunikacijski sustavi i opskrba energijom procijenjeni su kao veoma dobri ili odlični.

Među članovima Komore pristupanje Hrvatske eurozoni i šengenskom prostoru također se vrlo pozitivno ocjenjuje. Osim toga trećina ispitanika smatra da će se gospodarstvo u Hrvatskoj općenito bolje razvijati nego u 2023. godini. Z.Rupčić
O NJEMAČKO-HRVATSKOJ INDUSTRIJSKOJ I TRGOVINSKOJ KOMORI
Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora najveća je bilateralna poslovna zajednica u Hrvatskoj koja broji više od 350 članova iz hrvatskih, njemačkih i inozemnih krugova. Dio je globalne mreže njemačkih vanjskotrgovinskih komora, delegacija i predstavništava njemačkog gospodarstva (AHK) s više od 150 sjedišta u 93 zemlje. AHK su institucije za promicanje vanjske trgovine Njemačke i pružaju kompetentne usluge, snažnu mrežu kao organizaciju članova i predstavnika interesa njemačkog gospodarstva.

Možda ste propustili...

ZBOG RADA LAKIRNICE U TVORNICI U KALIFORNIJSKOM FREMONTU

Teslu tuže zbog onečišćujućih emisija

PRILAGODBA KLIMATSKIM I OKOLIŠNIM CILJEVIMA

Inovacije u proizvodnji ključne u osiguranju dostatnosti hrane

Najčitanije iz rubrike