Novosti
UBIJEN POZNATI ODVJETNIK, UBOJICA PRESUDIO SAM SEBI

Osječkog odvjetnika Vidakovića ubio
bivši klijent koji je zbog otmice odvjetnika osuđen na samo tri godine zatvora
Objavljeno 23. ožujka, 2015.
Viktor Tolj je 2007. oteo Vjenceslava Arambašića i tada mu je branitelj bio Vlatko Vidaković

Poznati osječki odvjetnik Vlatko Vidaković (61) ubijen je u ponedjeljak oko 8.30 sati u svom uredu na prvom katu zgrade u Ulici Stjepana Radića u Osijeku.

Ubio ga je hicima iz pištolja Viktor Tolj (57) koji si je odmah nakon ubojstva oduzeo život.

Prema neslužbenim informacijama, Tolj je ispalio tri hica u Vidakovića od čega su ga dva pogodila u tijelo, a treći u glavu, dok je Tolj pronađen sa jednom smrtonosnom ranom na glavi.

Isplanirani napad

Da je Tolj sve unaprijed planirao svjedoči činjenica kako je čekao Vidakovića naoružan već ujutro pred uredom, a navodno je kod njega pronađeno i oproštajno pismo.

Kada je naišao odvjetnik koji radi u zajedničkom uredu sa Vidakovićem pokušao je Tolja spriječiti u naumu. Međutim, u tom je trenutku naišao odvjetnik Vidaković. Tolj ga je zgrabio i ugurao u ured. Navodno je počeo vikati, te je zapucao u odvjetnika. Vidakovićeva kći Vlatka slučajno se zatekla u uredu i vidjela što se dogodilo. Uspjela je pobjeći u poslovni prostor Očne optike Visus koja se nalazi pokraj odvjetničkih ureda.

- Djevojka je utrčala u trgovinu i počela vikati: “Dajte da zovem policiju i Hitnu pomoć, pucaju mi u tatu!”. Dok je razgovarala na telefon začuli smo pucnje. “Pobjegla sam, dolazite!”, rekla je policiji koja joj je postavljala pitanja. Nakon toga sve tri u strahu smo pobjegle na ulicu. Uplašile smo se jer su nam vrata spojena sa odvjetničkim uredima i napadač je mogao ući svakog trena - ispričale su nam šokirane Svjetlana Martinov i Suzana Grgošević koje su na početku radnog dana pile kavu.

Ubrzo su sa svih strana počeli pristizati policijski automobili, ali i Hitna pomoć. No, na žalost odvjetniku više nije bilo pomoći.

Odvjetnica Mia Jelić, bila je u svom uredu.

- Vrata odvjetnika Vidakovića nalaze se pokraj mojih i čula sam pucnje, no ne mogu ništa više o tome reći - kazala je odvjetnica koju je od zločina dijelio tek jedan zid.

Otmičar Vjenceslava Arambašića

Vlatko Vidaković branio je svog ubojicu u slučaju iz ožujka 2007. godine kada je Viktor Tolj oteo Vjenceslava Arambašića, sina poznatog osječkog odvjetnika Radoslava Arambašića. Vjenceslav Arambašić je tada, tek nekoliko dana ranije položio pravosudni ispit, a Tolj ga je oteo zajedno sa sucem u mirovini Radenkom Radosavljevićem, kojeg je nakon pola sata pustio. Od Radoslava Arambašića otmičar je tada tražio 18,5 tisuća eura prijetivši da će mu u suprotnom ubiti sina. Kada je dobio novac pustio je Vjenceslava i dao se u bijeg. Specijalci su ga nedugo nakon toga uhvatili na benzinskoj postaji u Trpimirovoj ulici u Osijeku.

Tolj je na sudu u svojoj obrani, prije izricanja nepravomoćne presude kojom je osuđen na tri godine zatvora, rekao rečenicu koja sada gubi svaki smisao: “Kajem se i žao mi je što sam to učinio...”.

Tada oteti Vjenceslav Arambašić, i sam odvjetnik, nakon ubojstva Vlatka Vidakovića rekao nam je kako je sve moglo biti drugačije.

- U ovom slučaju pravosuđe je zakazalo. Da ga je sud osudio na 10 godina zatvora kako bi to bilo u Americi još bi bio živ i kolega, a i on sam. Svaka čast pokojnom kolegi koji ga je branio, jer je svoj posao savršeno odradio. Ubojica je vjerojatno došao tražiti neki novac - kazao je Vjenceslav Arambašić. Dodao je da je modus operandi ubojice isti kakav je bio i u slučaju kada ga je oteo.

- Tada je izvadio pištolj i prijetio mi “ubit ću te” i govorio da je to već radio - dodao je odvjetnik Vjenceslav Arambašić. Tolj je osuđen na samo tri godine zatvora jer je 90-postotni ratni vojni invalid s PTSP-om, a u trenutku zločina bio je smanjeno ubrojiv.

Nepoznat motiv

Prema neslužbenim informacijama, zajednički odvjetnički ured ubijenog osječkog odvjetnika Vidakovića i Pere Jurića nalazi se u prostorijama kojma je nekad bio vlasnik Viktor Tolj. Navodno je Vlatko Vidaković od Tolja otkupio prostorije, kada je proširivao odvjetnički ured. Vidaković je u tom uredu imao pisarnicu i, prema riječima njegovih kolega, iz Zagreba dolazio povremeno.

Miroslav Kraljević, zamjenik županijskog državnog odvjetnika obavio je očevid na mjestu zločina i potvrdio da, osim ubojice, nitko drugi nije bio umiješan.

- U odvjetničkom uredu pronađena su dva mrtva tijela i sve upućuje da se radi o nasilnoj smrti izazvanoj mecima iz vatrenog oružja. Prema svemu sudeći radi se o ubojstvu i suicidu, no to ne možemo potvrditi dok ne prođe obdukcija. Bilo je svjedoka, zato možemo potvrditi kako nema drugih osoba koje bi bile uključene u ovaj incident - kazao je Miroslav Kraljević i potvrdio da se za sada službeno ne može govoriti o motivima zločina. Prema nekim navodima, spominje se da je ubojica tražio nekoliko tisuća eura.

Bolni jecaji kćeri ubijenog odvjetnika parali su zrak dok su oko 12,20 sati njegovo mrtvo tijelo djelatnici pogrebne tvrtke “Ukop” iznosili iz odvjetničkog ureda i stavljali u vozilo. U isti kombi uneseno je i tijelo njegovog ubojice. Njihova tijela su prevezena na Odjel patologije u Kliničkom bolničkom centru Osijek, na obdukciju.

Nakon što je završen očevid u odvjetničkom uredu policija i zamjenik županijskog državnog odvjetnika obavili su očevid i na automobilu ubijenog Vidakovića, koji je bio parkiran ispred obližnje osnovne škole.

Sandra LACIĆ
“VIDJELA SAM DJEVOJKU KOJA JE ISTRČALA NA ULICU I POLICIJU”

Plamenka Loboda radi u pekarnici Aroma u sklopu glavne osječke gradske tržnice, preko puta odvjetničkog ureda ubijenog odvjetnika. “Vidjela sam djevojku koja istrčava na ulicu i viče. Utrčala je u Očnu optiku, a odjednom su stigli naoružanin specijalci i Hitna pomoć”, priča Plamenka u šoku. Dodaje da se kao građanka boji za svoju sigurnost. “Ovo što se događa u gradu nije normalno. Tu je odmah pored škola, u blizini je i vrtić, a na tržnici ima tisuće ljudi. Ubojica je mogao doći kod mene kupiti burek i ubiti i mene. Još uvijek se tresem od straha, kazala je potresena Plamenka Loboda.

BIO JE JEDAN OD PET NAJBOLJIH

Dubravko Marijanović, predsjednik Zbora sudskih odvjetnika Osijek, o ubijenom odvjetniku Vidakoviću ima samo riječi hvale. “Bio je čovjek od kojeg se uvijek nešto moglo naučiti. Bio je jedan od pet najboljih. Znao je pravo i volio je svoj posao”, kazao je odvjetnik Marijanović u svoje ime o ubijenom kolegi Vidakoviću.

MATO PALIĆ, profesor Pravnog fakulteta u Osijeku

Bio je vrstan odvjetnik

Mato Palić, odvjetnik i stručnjak za ustavno pravo sa osječkog Pravnog fakulteta, svoj prvi posao našao je baš u odvjetničkom uredu Vlatka Vidakovića. “Nakon što sam završio fakultet u Osijeku prvi posao koji sam radio kao pravnik bio je kao odvjetnički vježbenik u uredu odvjetnika Vlatka Vidakovića i to nepune dvije godine. Ono što moru reći o njemu je da se radi o iznimno korektnoj, poštenoj i stručnoj osobi. Izuzetno sam potresen. Pitam se kakva je uopće sigurnost ljudi koji pošteno rade svoj posao, kao što ga je za tog gospodina koji je počinio ubojstvo radio odvjetnik Vlatko Vidaković”, kazao je Palić. O Vidakoviću je rekao da se bavio i kaznenim i građanskim pravom. “U kaznenom pravu je bio zaista vrstan odvjetnik i bez zadrške mogu reći - jedan od najboljih u Hrvatskoj. Njegov prvi posao bio je posao suca na Općinskom sudu u Osijeku, a sa 26 godina je postao predsjednik kaznenog odjela Općinskog suda u Osijeku. Nakon toga je otvorio odvjetnički ured u Osijeku, a unazad nekoliko godina ima i odvjetnički ured u Zagrebu”, kazao je Palić, ističući kako je tragično kad čovjek koji radi svoj posao i pruža pravnu pomoć onima kojima je potrebna završi kao žrtva takvih osoba.

PRAVOSUĐE JE ZAKAZALO U OVOM SLUČAJU, KAŽE VJENCESLAV ARAMBAŠIĆ

Možda ste propustili...

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

Najčitanije iz rubrike