Regija
NIKOLA BORIĆ NE MIRUJE NI U KOKOČAKU IAKO ŽIVI KAO ROBINZON

“Bjegunac iz Dubaija” sada trenira mlade sportaše i želi osnovati plivački klub
Objavljeno 18. ožujka, 2015.
Pomaže rukometašima, nogometašima i rekreativcima

ORAHOVICA/KOKOČAK - Priča o Nikoli Boriću, mladiću koji živi u šumi nadomak malog sela Kokočak pokraj Orahovice u kući od blata i slame, dobila je novu dimenziju. Nikola je nakon članka u našem listu dobio golemu medijsku pozornost, neki su ga smatrali čudakom, ali većina je ipak u njemu prepoznala životnu priču o čovjeku koji se samo želio maknuti od civilizacije. Podsjetimo, Nikola je radio sa Stjepanom Božićem, Anom Sršen, Gordanom Kožuljem, u Hrvatskoj stvorio prvake u 30 različitih sportova. Radio je u Maroku s pobjednikom Dijamantne lige, radio s više od 100 Etiopljana, s Kenijcima pobjednicima maratona u New Yorku i Parizu, Dubaiju, Londonu, za tursku i azerbajdžansku atletsku reprezentaciju. Nikola je živio u hotelima sa sedam zvjezdica, prošao sve kontinente i živio na visokoj nozi. No želio je duševni i životni mir. Sve to ostavio je iza sebe, vlastitu tvrtku vrijednu nekoliko milijuna dolara u Kini poklonio prijatelju za rođendan i osam godina tražio lokaciju po cijelom svijetu i našao mali Kokočak blizu Orahovice.

- Nisam ja želio nekakvu osamu. Htio sam se samo maknuti od ispraznih svakodnevnih ljudskih priča i tema, problema i bezvrijednih stvari kojima svi teže. Kada je krenula medijska lavina, malo sam se bojao kako će sve to završiti. No, danas sam presretan jer sam upoznao puno različitih ljudi, a toliko sličnih meni i mom mišljenju i shvaćanju života. Dolazili su k meni i zvali me na mobitel ljudi iz cijele Hrvatske i iz inozemstva i stvorio sam divna prijateljstva - kaže Nikola. On danas živi i dalje onako kako mu je njegovo srce reklo i vodi se njime. Kaže: “Definitivno će ostati ovdje”, a onda se nasmije pa dovrši rečenicu, “ako to moje srce tako bude željelo.” U orahovački se kraj potpuno uklopio, tjelesno priprema rekreativce, male nogometaše i rukometaše, a cilj mu je osnovati profesionalni plivački klub u Orahovici.

- Javili su mi se za pomoć iz Rukometnog kluba Orahovica da radim tjelesnu pripremu za male rukometaše, a isto tako i iz NK Papuk. Individualno radim s mladim perspektivnim nogometašem Leom Kaltenbaherom te s mnogim rekreativcima. Evo, kod mene je trenutno Damjan Barić, kojem je želja na ljeto otići biciklom na more i sigurno će to uspjeti ako bude sto posto radio. Što se plivanja tiče, u tom sportu sam dugo. Prvo kao triatlonac, a potom kao trener Gordana Kožulja. U Orahovici bih htio osnovati klub i raditi na bazenu Crvenog križa u Centru za edukaciju. Želio bih da to bude profesionalni klub s pravim, vrhunskim rezultatima”, nastavlja Nikola, koji je Kožulja pripremio za Olimpijadu. Njegov život u maloj kućici nije se nimalo promijenio, kavu nam je pripremio na svom buretu peći, rublje prao u svojoj omiljenoj kadi, a kako dolaze ljepši dani, i Lada Niva sve više stoji u leru pod drvetom.

- Sad najviše trčim, a kad idem nešto dalje, onda sam na biciklu. Poznato je kako sam htio napraviti jedan trap u zemlji za razno bilje, no vremenske neprilike su to malo porušile pa sam okrenuo ploču. Odlučio sam kako ću si ovdje dovesti guske, patke, ovce, koze, konja i druge životinje kako bi to bio mali ZOO, a paralelno uzgajati biljke koje su prepoznatljive za ovaj kraj - kaže Nikola. Uz sve obveze i planove, Nikola će ove godine Orahovčanima održati i predavanje o temi samoodrživosti.

- To su me zamolili iz udruge Pauk. Naravno da sam pristao jer želim pokazati koliko je čovjeku malo potrebno da živi i bude sretan. Nedavno sam obišao svoje prijatelje u Turskoj i Zagrebu, sve je to lijepo, ali duša i srce su mi bili puni kad sam se vratio u svoju kućicu u prirodi - zaključio je Nikola Borić.

Vladimir GRGURIĆ
SVE RADI BESPLATNO

Sve ovo što Nikola radi - treninzi, savjetovanja, predavanja i slično, ne treba to ni naglašavati, besplatno je. On voli pomoći, učiniti nešto korisno za društvenu zajednicu u kojoj živi. To je veličina ovog mladića i Orahovica može biti presretna što je izabrao baš nju kao svoj kutak sreće.

Možda ste propustili...

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike