Kultura
POČEO MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Oduševile pijanistica Keiko Nishizu i sopranistica Sayuri Aramaki
Objavljeno 4. ožujka, 2015.
Suradnja s glazbenicima iz Japana njeguje se već nekoliko godina

NAŠICE - Ovaj tjedan u Našicama se održava glazbeno-kulturna manifestacija Memorijal Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice rođenja i 92. godišnjice smrti istaknute hrvatske skladateljice, te 30 godina Glazbene škole u Našicama.

Program je počeo u utorak, 3. ožujka, susretom predstavnika Grada te kulturnih institucija i ustanova kod groba Dore Pejačević, kod mauzoleja obitelji Pejačević na našičkom groblju. Održana je komemoracija na kojoj je predsjednik Gradskog vijeća Našica Josip Miletić istaknuo da Grad nastoji osigurati uvjete za rad svima koji njeguju kulturno naslijeđe obitelji Pejačevi. Ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Marina Kopri, naglasila je kako se kroz cijelu godinu, posebice kroz Memorijal Dore Pejačević, nastoji promovirati Dorina glazba u Hrvatskoj, a suradnjom s inozemnim umjetnicima i u svijetu.

Program je nastavljen navečer koncertom pijanistice Keiko Nishizu i sopranistice Sayuri Aramaki iz Japana. Japanske umjetnice koncert su održale u koncertnoj dvorani Glazbene škole, a publici su predstavile glazbu japanskih skladatelja. Naravno, kakva bi to koncertna večer bila prijateljima glazbe da nisu izvele i nekoliko skladbi iz opusa Dore Pejačević. U svojim nastupima prezentirale su duh japanske posvećenosti i svakog posjetitelja obogatile za iskustvo koje će im sigurno ostati u trajnom sjećanju.

“Iznimno sam ponosan što je našička publika imala priliku upoznati se s umjetničkim ostvarenjima poznatih japanskih umjetnica. Ovim koncertom potvrđena je suradnja s glazbenicima iz Japana koja se njeguje već nekoliko godina, a koji promoviraju Dorinu glazbu u svojoj domovini i svijetu”, rekao je Daniel Kopri, predsjednik Organizacijskog odbora Memorijala, koji se nastavlja danas, 5. ožujka, misom zadušnicom za Doru Pejačević u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, u 18.30 sati. Nakon mise, u koncertnoj dvorani Glazbene škole klavirski koncert u 19.30 sati održat će vrsna umjetnica Senka Branković iz Austrije. Poznata klaviristica pripremila je program pod nazivom “Žene skladateljice koje su živjele i djelovale u Austriji” pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu.

Četvrtog dana manifestacije, u subotu, 7. ožujka, bit će otvorena izložba likovnih radova Mirjane Kajdi Žužić i Borisa Rocea u izložbenom salonu Zavičajnog muzeja, u Dvorcu Pejačević s početkom u 11 sati. Memorijal Dore Pejačević završit će u srijedu, 29. travnja, velikim svečanim koncertom u povodu 30 godina Osnovne glazbene škole u Našicama.

Snježana FRIDL

Umjetnice sa zadovoljstvom izvode djela Dore Pejačević

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE DOMOLJUBNE STIHOVE

Najbolji Ante Ćurić iz Bjelovara

Najčitanije iz rubrike