Crna kronika
PALA BANDA DILERA

Zbog dilanja droge speed policija u Slavoniji uhitila jedanaest osoba
Objavljeno 3. ožujka, 2015.
Većina uhićenika otprije je poznata po sličnim ili drugim kaznenim djelima

OSIJEK - Jedanaest je osoba uhićeno tijekom vikenda u koordiniranoj akciji operativaca Odjela za droge PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske te Općinskog državnog odvjetništva Osijek. U pretragama njihovih stanova i kuća pronađeno je i oduzeto oko kilogram bijele paste amfetaminskog tipa, tzv. speeda, vrijednog između tri i pet tisuća eura, te manja količina marihuane. Većina ih je otprije poznata po sličnim ili drugim kaznenim djelima.

Deset je osoba nakon uhićenja predano pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske. Oni su kazneno prijavljeni, kao i još dvije osobe koje su zbog prijašnjih kaznenih djela već u istražnom zatvoru. Nakon korodinacije s Općinskim državnim odvjetništvom Osijek dežurnom sucu istrage Županijskog suda Osijek u nedjelju je privedeno sedam osoba koje Odvjetništvo sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

- Nakon provedenog ročišta sudac istrage je odredio istražni zatvor protiv pet osumnjičenika, D.B. (31) iz Belišća, S.L. (25) iz Vukovara, D.S. (27) iz Širokog Polja, A.R. (21) iz Valpova i V.B. (27) iz Belišća. Protiv D.V. (31) iz Belišća i T.E. (24) iz Petrijevaca odbijen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora kao neosnovan - rekao je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda Osijek. Petorica će u istražnom zatvoru provesti idućih mjesec dana, i to zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela. “Osnovano su sumnjivi da su u dužem razdoblju počinili identičnu inkriminaciju, za što su već kazneno prijavljivani, a neki i osuđivani”, objasnio je Rožac.

Pri pretrazi stanova, kuća i automobila, provedenoj u petak, policija je osim droge pronašla i nelegalni duhana, više digitalnih vaga i mobitela, poluautomatsku pušku i veću količinu streljiva.

Samo prikupljanje podataka i praćenje osumnjičenika traje nekoliko mjeseci, a kada se sumnja pokazala opravdanom, policija je krenula u akciju. Ishođeni su sudski nalozi za pretragu, koja je okončana zapljenom droge i oružja.

- Istragom je obuhvaćeno još 20 osoba, i to u svojstvu konzumenata droge i svjedoka - rekao je Ivan Canecki, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske. Prema njegovim riječima, zaplijenjeni speed na tržištu je vrijedan između tri i pet tisuća eura. Riječ je, naime, o kvalitetnoj drogi u pasti, zbog čega se razrjeđuje kako bi se dobila veća količina za plasman na ilegalno tržište.

Milan BUGARIĆ
ULIČNA CIJENA SPEEDA

Kako se moglo doznati na konferenciji za novinare, gram speeda na ulici stoji oko 100 kuna. Vrijednost droge pada kako se “naručuje” veća količina, pa dileri 10 grama u komadu znaju prodati i po 500 kuna. U skladu s tim, zaplijenjena količina speeda vrijedi između tri i pet tisuća eura. Inače, kod ovisnika male doze speeda smanjuju apetit, povećavaju znojenje i krvni tlak, ubrzavaju se otkucaji srca i šire zjenice. Osoba pod djelovanjem amfetamina osjeća se nemirno, uznemireno i čudljivo, ponekad i zlovoljno. Veće doze pojačavaju efekte, a osoba postaje sve uzbuđenija, govorljivija i proživljava lažni osjećaj samopouzdanja ili nadmoćnosti. Može se ponašati i bizarno, a neki postaju agresivni i neprijateljski raspoloženi.

Petorici uhićenih sudac istrage odredio je po mjesec dana istražnog zatvora

Možda ste propustili...

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike