Ekonomija
OSNIVAČKA SKUPŠTINA UDRUGE “SLAVONSKI MED”

Zaštita izvornosti domaćeg meda
Objavljeno 26. veljače, 2015.

Željko Vrbos, pčelar iz Virovitičko-podravske županije predsjednik je Udruge proizvođača “Slavonski med”, čija je osnivačka skupština održana jučer na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.

Vrbos je istakao kako je jedan od povoda osnivanja ove udruge bila zaštita domaćeg meda i pčelara. Naime, samo je u prvih deset mjeseci prošle godine uvezeno 260 tona meda, a tijekom 2013. godine 330 tona, od čega je 245 ona bilo iz Kine. Uvoz meda nije odraz nedostatne domaće proizvodnje, budući da hrvatski pčelari mogu 50 posto svoga meda izvesti, nakon što podmire domaće potrebe, već je riječ o nekontroliranom uvozu nekvalitetne robe te tako i nelojalnoj konkurenciji.

Nabavna cijena kineskog meda bila je 18 kuna za kilogram, dok se domaći med na kućnom pragu prodaje za 35 kuna. Osnivanjem udruge i brendiranjem “ponudili bismo hrvatskom potrošaču jamstvo konzumacije domaćeg, izvornog meda. Vrbos je rekao da su ciljevi osnivanja Udruge i, između ostaloga, povezivanje dionika u sektoru pčelarstva, povećanje količine i kvalitete meda, a time i njegovu tržišnu vrijednost. Osnivanje Udruge preduvijet je kako bi se pokrenuo zahtjev za zaštitu izvornosti na nacionalnoj razini. U projektu je, za sada, pet vrsta meda: bagremov, lipov, suncokretov, repičin i kestenov, ali je još uvijek otvoren ciklus priključivanja i za druge vrste meda, kaže Vrbos, i napominje kako prije toga ta vrsta meda mora imati određenu kvalitetu i moraju biti definirane njegove specifičnosti.R.Sorić

Projekt se provodi na pet slavonskih županija

Ovaj se projekt provodi u koordinaciji s pčelarskim udrugama na području pet slavonskih županija, a koje su izrazile interes za osnivanjem Udruge proizvođača “Slavonskog meda”. Vrbos ističe kako će tijekom godine svi slavonski pčelari biti upoznati s ovim projektom i mogućnostima sudjelovanja.

Možda ste propustili...

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike