Novosti
PROGNOZE EUROPSKE KOMISIJE

Hrvatska izlazi iz recesije,
ali će rast gospodarstva
biti najmanji u Uniji
Objavljeno 5. veljače, 2015.
Stopa rasta hrvatskog gospodarstva u 2015. trebala bi biti 0,2 posto, a nagodinu 1 posto

Vezani članci

GOSPODARSKE PROGNOZE

BDP će rasti, nezaposlenost i dalje velik problem

Prvi put od 2007. ove se godine očekuje rast gospodarstava svih država članica Europske unije, objavila je jučer Europska komisija u svojoj zimskoj gospodarskoj prognozi.

Ove godine prognozira se umjeren porast gospodarske aktivnosti u EU-u i europodručju, a daljnje ubrzanje rasta očekuje se 2016. Predviđa se da će stopa rasta u cijelom EU-u iznositi 1,7 posto, odnosno 1,3 posto u europodručju. Na temelju jačanja domaće i inozemne potražnje, vrlo prilagodljive monetarne politike i uglavnom neutralnoga fiskalnog pristupa, godišnji rast 2016. trebao bi dosegnuti 2,1 %, odnosno 1,9 %, priopćila je Europska komisija.

Najveći rast u Irskoj

No, Komisija za ovu godinu očekuje velike razlike u rastu među članicama. Tako će najmanji rast imati Hrvatska - samo 0,2 posto, a najveći Irska od čak 3,5 posto.

Upozorava se, pak, kako su mogućnosti rasta diljem Europe i dalje ograničene slabim ulagačkim okruženjem i visokom nezaposlenošću. Ipak, niz ključnih događaja od jeseni upućuje na pozitivniju kratkoročnu prognozu. Cijene nafte pale su brže nego prije, vrijednost eura značajno je pala, EIB je najavio kvantitativno olakšanje, a Europska komisija predstavila je svoj Plan ulaganja za Europu. Svi ti čimbenici pozitivno će utjecati na rast, optimistični su u EK.

Predviđajući stopu rasta hrvatskog gospodarstva u 2015. godini za 0,2 posto, a nagodinu 1 posto, Europska komisija je potvrdila svoju raniju procjenu.

Hrvatsko gospodarstvo je palo 2014. šestu godinu zaredom, ali je tijekom godine smanjena brzina recesije, što je dovodi do pada od 0,5 posto na godišnjoj razini. Prema zimskim prognozama EK, pozitivna potražnja iz inozemstva nije mogla poništiti učinke slabe domaće potražnje, koja je pala zbog pada investicija od 3,6 posto i smanjenja privatne potrošnje od 0,6 posto i javne potrošnje od 2,1 posto. Kako stoji u prognozama EK, kraj hrvatske recesije predviđa se 2015., ali realni BDP rast će skromnih 0,2 posto. Rast domaće potražnje ostat će negativan, kao rezultat daljnjeg pada investicija i javne potrošnje. Predviđa se stagnacija privatne potrošnje budući da negativne učinke slabog tržišta rada i nesigurnost vezanu uz konačno rješenja kredita nominiranih u švicarskim francima u velikoj mjeri poništava pozitivan učinak porezne reforme i niže cijene nafte, navodi Komisija.

Hrvatska je od početka prošle godine godine u Postupku prekomjernog deficita (EDP) u okviru kojeg je predviđeno da se deficit prošle godine smanji na 4,6 posto, ove na 3,5 posto, a 2016. na 2,7 posto BDP-a. Javni dug bi ove godine trebao dosegnuti 84,9 posto, a nagodinu 88,7 posto BDP-a, dok se za prošlu godinu procjenjuje na 81,4 posto BDP-a. Predviđena stopa nezaposlenosti prošle godine je 17 posto, za ovu godinu se predviđa 16,8 posto, a sljedeće 16,4 posto i te su procjene bolje od onih iz jesenskih prognoza.

Rasterećenje građana

Komentirajući ove prognoze, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, istaknuo je kako je bitno da Hrvatska nakon šest godina izlazi iz recesije.

- I ove procjene EK govore da je Vlada neke svari u protekle tri godine mandata radila dobro. I svi pokazatelji, od rasta osobne potrošnje, izvoza i proizvodnje su pozitivni i s te strane mogu reći da sam zadovoljan da smo uspjeli Hrvatsku izvući iz recesije - rekao je Maras.

Za ministra financija Borisa Lalovca bitno je da se trendovi u gospodarstvu počinju mijenjati.

- Vidite da radimo i na rasterećenju građana kroz oprost dugova i drugim mjerama povećanja osobnog dohotka i nadam se da će se te mjere početi i vraćati kroz određeni dio potrošnje. Na potrošnju će svakako utjecati i niže cijene energenata i određene druge robe široke potrošnje. Ne treba imati neka golema očekivanja ili nekakve iluzije, meni je bitno da se trendovi počinju pomalo mijenjati - rekao je jučer Lalovac.

Dijana PAVLOVIĆ

VALDIS DOMBROVSKIS

potpredsjednik Europske komisije

Učinci reforme postaju vidljivi

- Europa je danas na ključnom raskrižju. Uspostavljeni su odgovarajući gospodarski uvjeti za održiv rast i stvaranje radnih mjesta. Nakon teških političkih odluka koje su vlade donosile zbog krize, učinci reformi postaju vidljivi. Potrebno je povećati zamah reformi kako bi se ojačao oporavak te kako bi građani osjetili da imaju više novca. Komisija ispunjava svoja obećanja u tri glavna područja, a to su ulaganja, strukturne reforme i fiskalna odgovornost. Provedba sada ovisi o državama članicama. Upravo će se u njima i procjenjivati rezultati, rekao je u povodu predstavljanja zimskih prognoza Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije nadležan za euro i socijalni dijalog.

PIERRE MOSCOVICI

povjerenik EK za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu

Moramo stvoriti radna mjesta za milijune Europljana

Povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici rekao je jučer kako su pad cijena nafte i jeftiniji euro dobrodošli poticaji za gospodarstvo EU-a. “U međuvremenu, Planom ulaganja za Europu i važnim nedavnim odlukama EIB-a pridonijet će se stvaranju veće podrške za reforme i pametnu fiskalnu politiku. No, pred nama je još mnogo naporna rada kako bismo stvorili radna mjesta za milijune Europljana”, rekao je Moscovici.

NEZAPOSLENOST SE SPORO SMANJUJE

Budući da gospodarski rast uzima maha, prošle godine ubrzano je otvaranje novih radnih mjesta, stoji u izvješću Europske komisije. Stanje na tržištima rada trebalo bi se poboljšavati prema kraju razdoblja predviđanja. No očekuje se da gospodarski rast neće biti dovoljan za ostvarivanje znatnijeg napretka. Stopa nezaposlenosti 2015. trebala bi pasti na 9,8 posto u EU-u i 11,2 posto u europodručju. Očekuju se daljnji rezultati reformi tržišta rada uvedenih u posljednjih nekoliko godina i posljedično daljnje smanjenje stopa nezaposlenosti 2016.

STOPA NEZAPOSLENOSTI

U HRVATSKOJ ZA OVU SE GODINU PROGNOZORIRA NA 16,8 POSTO

GORDAN MARAS

ministar poduzetništva i obrta

Svi pokazatelji su pozitivni i mogu reći da sam zadovoljan što smo uspjeli Hrvatsku izvući iz recesije

Možda ste propustili...

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE:

Inicijativa triju mora je važna

Najčitanije iz rubrike