Regija
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

OPG-ovi nisu zainteresirani
za sredstva iz EU fondova
Objavljeno 4. veljače, 2015.

NAŠICE - U Gradskoj vijećnici u Našicama održano je predavanje o mjerama potpore iz Programa ruralnog razvoja za vlasnike OPG-ova koje su organizirali LAG Karašica i Našička razvojna agencija NARA. Poljoprivrednici, obrtnici, poduzetnici i drugi zainteresirani mogli su se upoznati s mogućnostima ostvarivanje potpore za ulaganje u fizičku imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima te s pripremom dokumentacije koja je potrebna za dobivanje sredstava iz EU fonda za ruralni razvoj. Predavanje nije izazvalo velik interes i odazvalo se samo tridesetak osoba.

Ravnateljica NARE Magdalena Vidaković Gelenčir predstavila je dvije podmjere iz Mjere 4 – Ulaganja u fizičku imovinu iz Programa ruralnog razvoja za koje je prošlog tjedna objavljen natječaj, koje podrazumijevaju ulaganja u gradnju poslovnih objekata, opremanje i nabavu poljoprivredne mehanizacije, sustave navodnjavanja te zbrinjavanje i postupanje sa stajnjakom. Istaknula je kako je moguće ostvariti do 90 posto EU sufinanciranja traženih sredstava.

- Nepovratne potpore mogu se ostvariti u iznosu od 50 posto od ukupne vrijednosti ulaganja, s tim da se čak taj postotak može povećati i na 70 posto, pa čak i 90 posto ako poljoprivrednici udovolje određenim specifičnim kriterijima postavljenim za ostvarivanje dodatnog postotka financiranja - rekla je Vidaković Gelenčir i dodala kako je cilj predavanja da poljoprivrednici dobiju pravu informaciju, jer je mjera zanimljiva, ali i vrlo kompleksna i zahtijeva detaljnu analizu poslovanja svakog pojedinog poljoprivrednika koji je zainteresiran za podnošenje zahtjeva.

Voditelj LAG-a Karašica Ivan Vrbanić naglasio je kako sredstva EU-a nisu tako nedostižna, ali treba dobra priprema.

- Uz pomoć konzultanta i potpornih institucija svaki OPG može doći do potpore. Ne treba ići na megalomanske projekte, treba ih raščlaniti na nekoliko faza i potpora će se ostvariti bez većih komplikacija. Papirologija je komplicirana ako se ide na gradnju objekta, ali ako se nabavlja samo oprema ili mehanizacija, procedura je jednostavna - poručio je Vrbanić.

Voditelj regionalnog ureda HBOR-a Boris Čagalj predstavio je mogućnosti financiranja kredita preko HBOR-a. Upozorio je kako projekt treba biti realan te da je nastavak poslovanja poljoprivrednika.

- Jednostavnije će biti isfinancirati projekte koji nisu preveliki i premabiciozni - rekao je Čagalj. Naglasio je kako poljoprivrednici moraju što bolje pripremiti svoje projekte da bi dobili željena sredstva.

- Moraju vidjeti svoje stvarne potrebe i što mogu aplicirati, a onda bi prije pisanja projekta bilo poželjno s bankom ili HBOR-om proanalizirati mogućnosti zatvaranje financijske konstrukcije. Naime, osim nepovratnih sredstava, poljoprivrednici će morati uložiti i dio vlastitih sredstava - napomenuo je Čagalj.S.Fridl

Kritizirali Ministarstvo poljoprivrede

Nakon predavanja uslijedila je rasprava i brojni upiti poljoprivrednika, od kojih su neki otvoreno izrazili nezadovoljstvo. ''Imam planova, međutim, stekao sam dojam da se država zajedno s HBOR-om ponaša tako kao da ne kandidiramo projekte i ne koristimo europska sredstva, jer svaki dan Program se još dopunjuje. Ili su nespremni ili ne vole državu koju vode, pa neće da seljaci iskoriste ta sredstva koja su im namijenjena. Moje osobno mišljenje je da ministar Jakovina nije kompetentna osoba'', rekao je Zdenko Tisaj, poljoprivrednik iz Bokšića.

Josip Bešlić iz Bokšić Luga upozorio je kako se država maćehinski odnosi prema poljoprivrednicima. ''Na internetu je sin pronašao informaciju da je Europski fond za ruralni razvoj za kompletan iznos procijenjene štete na poljoprivrednim usjevima omogućio naknadu kroz financiranje opreme i strojeva. To sam doznao i u svojoj banci, ali iz ministarstva takva informacija nije stigla. Ne razumijem takvo ponašanje države'', rekao je Bešlić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike