Osijek
PROVJERITE JESTE LI NA POPISU KORISNIKA MJERA

Otpis dugova moguć za oko tisuću Osječana
Objavljeno 4. veljače, 2015.
Jeste li među onima koji imaju pravo na otpis moguće je provjeriti u Fini ili Centru za socijalnu skrb

Od ponedjeljka, 2. veljače, i Centar za socijalnu skrb Osijek, na osnovi Sporazuma o oprostu dugova građanima koji su pod ovrhom zbog manjih novčanih iznosa, koji je i Grad Osijek 19. siječnja potpisao s Vladom RH, počeo je zaprimati zahtjeve navedenih građana, a službeni podatci govore da bi time na osječkom području moglo biti obuhvaćeno ukupno najviše 1000 osoba, bar u prvom krugu, prema kriterijima A.

Romano Kristić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, podsjeća kako puni naziv toga dokumenta glasi: Sporazum o ublažavanju financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima.

- U ovom trenutku teško je procijeniti koliki je konkretan broj onih koji će zatražiti otpis dugovanja. No, prema kriterijima koje je postavila Vlada, to mogu učiniti oni koji su duže od 360 dana bili u blokadi na dan 30. rujna 2014., a koji su korisnici novčanih naknada u pripadajućem Centru za socijalnu skrb Osijek, što je tzv. kriterij A, ili da, prema kriteriju B, imaju male određene prihode, za samce ne veće od 2500 kuna, a za višečlane obitelji ne više od 1250 kuna po članu, uz uvjet da ne posjeduju druge nekretnine ili pokretnine čijom bi se prodajom mogao ostvariti dodatni prihod. Dakle, oni čiji je račun toga datuma bio u blokadi kraće od godinu dana, neće moći ući u ovaj postupak. Onih koji pripadaju prvoj grupi i potencijalnim korisnicima ove mjere, za koju se sada primaju zahtjevi, u Osijeku nema više od 1000, u što je uključeno i 750 obitelji korisnika troškova stanovanja u gradskim stanovima - objašnjava Kristić. Takvima će Grad, ako se ispostavi da ispunjavaju uvjete, otpisati dugove i kamate za neplaćenu komunalnu naknadu i najamninu gradskog stana.

- K tome, gradonačelnik Ivan Vrkić išao je s inicijativom prema trgovačkim društvima u vlasništvu ili suvlasništvu Grada, poput Vodovoda, Unikoma i drugih, i očekujemo da će se i oni pridružiti potpisu ovog sporazuma. Što se tiče procedure, zainteresirani građani mogu u Fini ili nadležnom Centru za socijalnu skrb, u ovom slučaju Osijek, provjeriti jesu li na popisu potencijalnih korisnika ovih mjera. Potom mogu Centru podnijeti zahtjev - istaknuo je Kristić.

Tomislav LEVAK
KUMULATIVNI DUG GRAĐANA NE SMIJE PREMAŠIVATI 35.000 KN

Od 2. veljače do kraja ožujka primaju se zahtjevi onih koji ispunjavaju kriterij A, kojih ima, procjenjuje se, 60 tisuća na području RH. Tu postoje i dodatni uvjeti za ispunjenje zahtjeva o otpisu duga, u prvom redu da ukupna kumulativna dugovanja prema svim instancama (jedinice lokalne samouprave, gradske tvrtke, banke, teleoperateri i drugi) ne smiju premašivati 35 tisuća kuna.

“Od toga 25 tisuća kuna odnosi se na trgovačka društva u vlasništvu i suvlasništvu RH, a ostalih deset tisuća kuna za druge potpisnike. To su za sada HEP, Hrvatska pošta, HRT, tri teleoperatera, desetak banaka te dio trgovačkih društava u vlasništvu i suvlasništvu gradova. Potpis i pristup Sporazumu je dobrovoljan”, kaže Kristić.

Rok za zaprimanje zahtjeva po kriteriju B istječe krajem ožujka, ali možda se i produži, ovisno o tome koje i koliko će novih instanci, odnosno vjerovnika, potpisati ovaj sporazum. Zahtjevi prema kriteriju B, prema planu, zaprimat će se od 1. travnja do kraja lipnja, a ukupan broj takvih potencijalnih korisnika još nije poznat.

ROMANO KRISTIĆ

pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo

Ovo je vrlo korisna mjera

Budući da su se već čule kritike kako na ovaj način Vlada RH jeftino “kupuje” glasove, te su česti upiti o konkretnoj koristi ove mjere s obzirom na to da njome nisu obuhvaćeni svi potencijalni dugoročni dužnici, Kristića smo upitali za komentar.

“Smatram da je ova mjera vrlo korisna. Prvo, pomaže se realno socijalno ugroženim građanima, i to u situaciji kada je Hrvatska već sedmu godinu u recesiji kojoj se ne može procijeniti kraj. Također, na ovaj se način svim navedenim instituacijama, ustanovama i tvrtkama čiste bilance od slučajeva koji bi vrlo vjerojatno bili nenaplativi. Također, značajno se rasterećuju nadležni sudovi. Smisao je ove mjere da se osigura novi početak i nova šansa za takve slučajeve i građane u lošoj situaciji”, zaključio je pročelnik.

Možda ste propustili...

“SAMONIKLO JESTIVO I LJEKOVITO BILJE”

Radionica u dvorištu PTF-a

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!

DAN SVETOG FLORIJANA OBILJEŽEN NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Dario (7): Kada odrastem, bit ću i ja vatrogasac!