Sport
KAUBOJI ŠESTI NA SP U KATARU

Najlošiji plasman Hrvatske od 2002. godine - porazili nas i Danci
Objavljeno 31. siječnja, 2015.

Vezani članci

POSLJEDNJA UTAKMICU NA HRVATSKOJ KLUPI?

Goluža: Spreman sam i na smjenu, ali sve sam radio sa srcem

Hrvatska nije uspjela Svjetsko prvenstvo u Kataru okončati pobjedom. Danska je slavila u susretu za peto mjesto te time ostavila malo duže „na čekanju“ Hrvatsku hoće li biti domaćin jedne od kvalifikacijskih skupina za Olimpijske igre. Treći put zaredom tako Danci pobjeđuju naše rukometaše na velikim natjecanjima. Ipak, za razliku od prethodna dva poraza koja su doživljena u polufinalima velikih natjecanja, ipak je ovaj posljednji bio tek za utješne pozicije, a očito „čišće glave“ su bili Danci.
Hrvatska nije izgledala dobro cijelo prvenstvo. Nismo imali samo jedan loš dan, onaj u četvrtfinalu kada je poraz od Poljske vjerojatno zapečatio sudbinu Slavka Goluže na hrvatskoj klupi. Konačni hrvatski rezultat u Kataru je osvojeno šesto mjesto, najlošiji plasman na velikim natjecanjima od 2002. godine kada je Hrvatska zauzela posljednje mjesto u Europi. Godinu dana poslije osvojen je zasad jedini naslov svjetskih prvaka. Od te portugalske 2003. pa sve do Katara 2015. Hrvatska nikada nije bila slabija od petog mjesta. U Kataru smo objektivno bili daleko od postolja, po spremnosti i prikazanom daleko od onih najboljih. Mislimo prije svih na Francuze i Španjolce, koji su dan ranije odigrali „finale prije finala“ i prava bi sportska nepravda bila da se „tricolori“ danas ne okite svjetskim zlatom u susretu protiv domaćina Katara. 

Hansen promašivao, pa namjestio ruku

Ponovno je susret na lijevom vanjskom i u obrani u paru s Gojunom prošao Slišković. Čini se da je Goluža „zamrznuo na klupi“ Bičanića još u prvom poluvremenu susreta s Poljskom. U nastavku četvrtfinala te u susretima s Njemačkom i Danskom Vukovarac nije uopće ulazio u igru. U prvom hrvatskom napadau Štrlek je pogodio vratnicu. Čupić je potom dva puta iz sedmerca postigao prve hrvatske pogotke, a isti učinak na početku susreta imao je i Danac Mortensen. Mirko Alilović dobro je otvorio susret obranio je dva šuta izvana Mikkelu Hansenu. Ipak, jedan od najboljih lijevih vanjskih na svijetu posljednjih godina namjestio je vrlo brzo ruku. Svojim je drugim pogotkom u 14. minuti donio Danskoj vodstvo od 8:4. Vori nakon hrvanja s Noddesbom, a potom i Gojun nakon udarca u lice Laugeu zarađuju po dvije minute isključenja. Mikkel Hansen svojim je trećim pogotkom donio Danskoj pet pogodaka prednosti (13:8), a u 23. minuti natjerao je, novim tresenjem hrvatske mreže, Golužu na promjenu vratara. Do tada Mirko Alilović sakupio je solidnih šest obrana. Nastavio je Hansen „rešetati“ i kada je na vraima bio Ivić u 24. minuti Danci su imali već šest pogodaka prednosti pa je bilo najsigurnije da Hansen ostane na klupi. Što je bio slučaj u 25. minuti kada je zaradio dvije minute kazne. Green je u završnici prvog poluvremena obranio sedmerac Čupiću, a kolika je dekoncentracija hrvatskih igrača bila svjedoči bačena u „bunar“ Ninčevićeva lopta u pokušaju kontre za iskusnog kapetana Vorija. Srećom da je pred sam završetak prvog poluvremena Ivić skinuo zicer Mortensenu. Danci bi već tada otišli na pet pogodaka viška.
Duvnjak je nakon prvog poluvremena imao 0-3 šut. Hrvatska je istrčala četiri kontre, ali niti jednu nismo realizirali.
Ozlijeđeni Musa i Brozović, Duvnjak kao pivot

Drugo poluvrijeme zato je započeo Karačić, na krilima Horvat i Ninčević, koji je i ranije zamijenio Štrleka. U obrani smo do zaustavljanja Danaca pokušali doći obranom 5-1 s Vorijem na prednjem. Naš kapetan ponovno je istaknuo kandidaturu za snimku na youtubeu. Na crti je opalio, ali ravno Greena u lice. Hansen je nakon udarca Kopljara zaradio drugi puta isključenje, ali suci nisu dali i nastavak hrvatskog napada. Mensah Larsen je s danskim igračem manje vratio suparniku četiri pogotka prednosti. Preuzeo je Duvnjak i ulogu prednjeg u 5-1 obrani, ali i još zanimljivije pivota u napadu s idejom izvlačenja na vanjski šut. U 38. minuti zabio je Duvnjak i prvi svoj pogodak na utakmici. Naravno s vanjskih pozicija pa se od eksperimenta s našim organizatorom igre na crti  brzo se odustalo. S drugim Duvnjakovim pogotkom stigla je Hrvatska u 41. minuti na dva pogotka „minusa“ (18:16). No, Hansen s četiri uzastopna pogotka ne dopušta da naši i pomisle na preokret. Pored trojice pivota u momčadi i Gojun se okušao također na crti. Poslije smo saznali Musa je imao problema s koljenom, a Brozoviću je stradao gležanj. Štrlek je u 51. minuti postigao pogodak za ponovno dolazak na samo dva pogotka zaostatka (23:25). Danci su zamijenili vratara Greena je zamijenio Landin. Ukazao se tračak nade Ivić je obranio šut Hansenu, a Slišković je pogodio vratnicu.  Lindberg je s desnog krila ponovno vratio na tri pogotka prednosti za Dance. Landin je u završnici nanizao nekoliko obrana i zapravo ostavio u Hrvatskoj bez prilike da se od Katara oproste s pobjedom.

Krešimir LACKOVIĆ

Hrvatska – Danska 24:28  (11:15)


LUSAIL – Dvorana Lusail. Gledatelja: 2.500. Suci. Sabroso Ramirez i Raluy Lopez (oba Španjolska).
HRVATSKA: Ivić (6+0), Alilović (7+0), Duvnjak 4, Stepančić 4, Kopljar 3, Vori, Gojun, Horvat, Karačić 3, Bičanić, Štrlek 3, Čupić 3(3), Musa, Ninčević, Slišković 4 i Brozović.
DANSKA: Landin (4+0), Green (10+1), Christiansen 6, Mensah Larsen 1, Mortensen 4, Eggert, Lauge, Spellerberg, Noddesbo 1, Svan, Lindberg 5(1),  R. Toft, Molgaard, Sondergaard 1, H. Toft 2 i Hansen 8.
SEDMERCI: Hrvatska 4(3), Danska 1(1); ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Vori 2+2, Gojun 2), Danska 6 minuta (Hansen 2+2, Mortensen 2)

Dino Dvornik na razglasu

Hrvatski rukometaši posljednju su utakmicu na SP-u odigrali u Lusailu. To je bilo uopće prvi put da su se susreli sa ovim sportskim „svemirskim brodom“ u pustinji. Bilo je ponovno hrvatskih navijača, koji su imali plaćeni aranžman tijekom cijelog prvenstva. Na poluvremenu utakmice, dok su se igrači koji nisu igrali zagrijavali, s razglasa smo čuli zanimljivu i vrlo prepoznatljivu glazbu. Dino Dvornik „Znaš li“. Primijetili smo legendarnog Dinu su prihvatili i domaći navijači. Ne znamo radi li se o onim plaćenicima, koji u dvorani moraju biti „veseli“, ali za dnevnicu.

Najčitanije iz rubrike