Sport
SP: HRVATSKA PORAŽENA OD POLJSKE

Loša Hrvatska ispala iz borbe za medalju
Objavljeno 28. siječnja, 2015.
Naši će u utješnu borbu za razigravanje umjesto među četiri najbolje momčadi svijeta

Vezani članci

RAZOČARANJE U HRVATSKOM TABORU

Duvnjak: Debakl! Još sam vruć za takve procjene

SLAVKO GOLUŽA NE OSJEĆA ODGOVORNOST

Ostavka? Čemu takvo pitanje

Slava Szmal, Slava Szmal, odjekivala je dvorana Sportskog društva Al Saad. Poljski navijači slavili su svoga junaka, vratara Slawomira Szmala, koji je u ključnim trenucima susreta s Hrvatskom obranio nekoliko važnih lopti i donio svojoj zemlji plasman u polufinale SP-a i susret s domaćinom Katarom.

Bila je to slatka poljska osveta, koja je prvi put svladala hrvatsku reprezentaciju nakon sedam godina i Olimpijskih igara u Pekingu. Ljut ko ris bio je ovaj put Slavko Goluža. Iz usta su letjele psovke, no osim na svoje igrače zbog propuštenih izglednih prilika može biti ljut i na samog sebe. Poljacima nismo uspjeli nametnuti do kraja vlastiti ritam, kojim bismo slomili teretnog suparnika.

Slab napad

Nismo bili pravi već u prvom poluvremenu. Problema je prije svega bilo u napadu. U obrani Hrvatska je krenula sa 5-1 s Vorijem na prednjem, no ubrzo su Musa i Gojun zauzeli svoje središnje pozicije u 6-0 obrani. Loše je otvorio i Čupić. Szmal mu je obranio sedmerac pri poljskom vodstvu 2:1. “Bliski susret glavama“ imali su Rojewski i Musa, pa je Poljak nastavio susret s bijelim, a hrvatski pivot s crvenim povezom na glavi. Nakon drugog sedmerca a u 14. minuti Hrvatska je preko Horvata došla u vodstvo od 4:2. Obranili smo se, ali je Čupić nonšalantno načinio korake na svojoj polovini. I umjesto da budemo u prilici otići na tri pogotka prednosti, Poljaci čine seriju od 3:0 i ponovno dolaze u vodstvo. Goluža je ponovno promijenio gotovo cijelu postavu, u igru su ušli Horvat, Stepančić i Slišković, nešto poslije i Karačić, a vratio se Kopljar. Nije bilo previše ideje, hrvatska kontra uopće nije postojala, a iz jedne poljske Krajewski je atraktivno iza leđa donio Poljskoj vodstvo od 9:6. Uzvratila je Hrvatska serijom 3:0. Slišković, Musa i Kopljar, ali i čvršća obrana donijeli su izjednačenje 10:10 u 27. minuti. I opet smo stali. Bartosz Jurecki napao je Vorija, zbog agresivnije obrane na Rojewskom. Očito je naš kapetan došao na zao glas nakon utakmice s Brazilom i, kako bi u Gospiću rekli, „rukovanja“ s brazilskim igračem. Syprzak s crte i Jurkiewicz donose Poljskoj ponovno plus dva, a Slišković u posljednjem napadu u prvom poluvremenu ne uspijeva pogoditi prije sirene.

(Preo)krenuli pa stali

U nastavku je na vrata stao Filip Ivić, a u napadu uz Kopljara vanjsku su liniju činili Karačić i Duvnjak. Uspjeli smo se obraniti prva tri napada, Kopljar i Duvnjak su izjednačili, a potom je naš najbolji igrač odlučio odigrati simultanku. Gledali smo u tim trenucima pravu simultanku đakovačkog velemajstora, postigao je još dva pogotka, prije toga i presjekao poljski napad i natjerao suparničkog izbornika na time out u 38. minuti (15:13). Horvat iz sedmerca diže hrvatsko vodstvo (16:13). Stao je Duvnjak, nije mu se priključio netko od ostalih suigrača, pa su u 49. minuti Chrapkowski s dva uzastopna pogotka te Syprzak s crte vratili Poljskoj prednost (19:18). Kopljar je izjednačio, a s igračem više Karačić je prestupio, pa je Hrvatska propustila ponovno povesti. Hrvatska je potom imala dva igrače više, nakon guranja u kontri Štrleka isključen je bio i Rojewski. Čupić koristi prebrojavanje (20:19), no onda su se dogodili možda i ključni trenuci, ako izuzmemo neiskorištenih „plus tri“ u nastavku. Jurkiewicz je šutom sa zemlje pogodio mrežu za izjednačenje. Poljaci su tada imali dva igrača manje, a nakon tog pogotka Kopljar je prestrogo isključen, jer prekršaj nad poljskim strijelcem nije bio za dvije minute. No danski suci nisu krivi za poraz. Krivi smo sami, naravno, i vratar Szmal, koji u 56. minuti brani čisti šut Karačiću. Poljaci proigravaju na Syprzaka, koji pogađa s crte za poljsko vodstvo 23:22 nešto manje od tri minute do kraja. Szmal je potom obranio i šut Duvnjaka, Rojewski promašuje, Čupiću, koji se vratio u nastavku, presijecaju loptu, a Jurkiewicz iz kontre postiže pogodak za odlazak na plus dva za Poljsku. Szmal je obranio i šut Štrleku za oproštaj Hrvatske od medalje.

Iz Dohe: Krešimir LACKOVIĆ
Hrvatska                            22  (10)
Poljska                               24  (12)

DOHA – Ali Bin Hamad Al-Attiyah Arena. Gledatelja: 2.000. Suci: M. Hansen i M. Gjeding (oba Danska)

HRVATSKA: Ivić (5+0), Alilović (4+0), Duvnjak 5, Stepančić, Kopljar 5, Vori, Gojun 1, Horvat 4(3), Karačić 1, Bičanić 1, Štrlek, Čupić 2, Musa 1, Ninčević, Slišković 2 i Brozović

POLJSKA: Szmal (12+1), Wyszomirski, Krajewski 2, Orzechowski, Bielecki 1, Rojewski 4, Wisnievski, B. Jurecki 2(1), M. Jurecki 2, Grabarczyk, Jurkiewicz 6, Maslowski, Syprzak 3, Daszek 1 i Chrapkowski 3

SEDMERCI: Hrvatska 4(3), Poljska 2(1); ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Kopljar 2+2, Vori 2); Poljska 4 minute (M. Jurecki 2, Chrapkowski 2, Rojewski 2)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike