Crna kronika
UHIĆEN NA ŽELJEZNIČKOM KOLODVORU TOVARNIK

Ilegalac iz Sirije sakrio se u krovu toaleta u vlaku!
Objavljeno 27. siječnja, 2015.
Ilegac nije posjedovao osobne dokumente, pa je odveden u policiju

TOVARNIK - Na ulazu u Hrvatsku jučer je na željezničkom graničnom prijelazu Tovarnik, u vlaku koji prometuje na relaciji Beograd - Villach (Austrija), pronađen skriven ilegalac. Riječ je o državljaninu Sirije koji je pronađen u vagonu slovenske registracijske oznake, skriven u oplatama krova iznad toaleta. Budući da ilegalni imigrant nije posjedovao osobne dokumente, odveden je u policiju radi utvrđivanja identiteta i daljnje istrage. Prema svemu sudeći, državljanin Sirije će nakon prekršajnog postupka pred nadležnim prekršajnim sucem biti vraćen na teritorij Srbije, iz koje je došao.

Carinici i policajci na graničnom prijelazu Tovarnik, kao i kolege s obližnjeg Bajakova, u posljednjih nekoliko godina gotovo svaki dan su u kamionima ili vlakovima pronalazili sakrivene ilegalce. Prednjačile su osobe iz Sirije koje bježe iz zemlje u kojoj već mjesecima bjesni rat u kojem je od 2011. godine poginulo gotovo 200.000 ljudi. Prošle godine na graničnim prijelazima u Vukovarsko-srijemskoj županiji zatečeno je više od 200 ilegalaca iz Sirije.

U siječnju ove godine, upoređujući ga sa siječnjem 2014., broj ilegalaca se smanjio. Do 26. siječnja policija je evidentirala sedam ilegalnih prelazaka granice, za razliku od istog razdoblja lani kada je zatečeno 19 ilegalaca. Od sedmero ilegalaca zatečenih ove godine, svi su muškarci. Na popisu su po dvoje državljana Sirije i Albanije te po jedan državljani Francuske, Makedonije i - Hrvatske!

Prošle je godine većina ilegalaca pronađena u kamionima u koje su ušli bez znanja vozača. Ilegalci carinsko uže prerežu dok kamioni sa srpske strane granice čekaju u redu na dolazak na granični prijelaz. Iako ne zna da su mu ilegalci u kamionu, vozač, kada dođe na hrvatski tereitorij, plaća kaznu ako se ilegalci pronađu. Vozači neće platiti kaznu ako sami primijete da je carinsko uže prerezano i to prijave policiji i carini. Većina vozača stoga neposredno pred hrvatskom granicom izlazi iz kamiona i detaljno pregladava vozilo, posebice carinsko uže i ceradu.

Sandra LACIĆ/Milan BUGARIĆ

Ove je godine policija u Vukovarsko-srijemskoj županiji uhitila 7 ilegalaca

Najčitanije iz rubrike